Ünnep a Kultúrpalotában: kereken 25 éve alakult meg a Maros megyei tanács

Valamennyi jelenlevőt – alkalmazottat, külsős munkatársat, sajtóst – kollégájának nevezett Péter Ferenc tanácselnök a csütörtök délutáni ünnepi rendezvényen a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A Maros megyei tanács 25 évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg, ebből az alkalomból a mai tanácsosok mellett az egykori képviselők, elnökök, alelnökök, a tanács alkalmazottai, az alárendelt intézmények vezetői és munkatársai, parlamenti képviselők és szenátorok töltötték meg a nézőteret.

A legnagyobb és legfontosabb intézménynek nevezte a megyei önkormányzatot Péter Ferenc, hiszen, ahogy elmondta, több mint ötezer munkatársa van, közel 800 kilométernyi megyei út karbantartásáról, a megyei egészségügyi intézményekről gondoskodik, de a legnagyobb kulturális intézmények is a felelőssége alá tartoznak, mint például a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, a Maros Megyei Múzeum, a Maros Művészegyüttes, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a Maros Megyei Könyvtár.

Az utóbbi években olyan projekteket sikerült megvalósítania, amelyek a megye fejlődéséhez, a lakosság jólétéhez járultak hozzá – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy a 25. évforduló nagyszerű alkalom a visszatekintésre, a mérlegelésre is, illetve a jövő tervezésére is. A 2018-as év, az ünnepi jellegétől eltekintve egy nehéz év, ezért azt a felhívást intézte a jelenlevőkhöz Péter Ferenc, hogy legyenek szolidárisak egymáshoz, lépjenek túl saját érdekeiken, törekedjenek arra, hogy a megye újból elfoglalja azt a jelentős szerepet, amit korábban is betöltött az ország közepén.

A felszólalók egymást követték: Lucian Goga prefektus, Vasile Boloș a szociáldemokrata, valamint Ervin Molnára liberálisok nevében mondott ünnepi beszédet. Az RMDSZ-frakciót Kovács Levente képviselte, aki az értékalkotó és értékmegőrző közösség jelentőségét hangsúlyozta.

Az ünnepi rendezvényen emlékplakettet adtak át a megyei tanács eddigi öt elnökének: Ioan Togănel 1993-2000 között, Virág György 2000-2004 között, Lokodi Edit Emőke 2004-2008, Ciprian Dobre 2008 és 2012 között vezette a testületet, az ötödik Péter Ferenc jelenlegi elnök.

Ioan Togănel után Virág György szólt a jelenlevőkhöz, arról beszélt, hogy a sikerek, illetve kudarcok, nem a megyei tanács vezetőségének volt a sikere vagy sikertelensége, hanem az egész munkaközösségé. Arra is kitért, hogy 70 évvel ezelőtt azon a színpadon, a Kultúrpalotában gyerekszínészként sokszor fellépett a Székely Színház előadásaiban. Nem azért, mert olyan tehetséges lett volna, hanem mert a szülei ott dolgoztak – tette hozzá. Lokodi Edit Emőke nem tudott részt venni az eseményen, ezért helyette Szabó Árpád volt alelnök vette át az emlékplakettet.

Az ünnepség második részében a Maros Művészegyüttes magyar és román művészei léptek színpadra, valamint a filharmónia vegyeskara adott elő román és magyar műveket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?