FRISSÍTVE - Útlevél-hosszabbítás: a kormány váratlanul lenyúlta az RMDSZ javaslatát

FRISSÍTVE - Az RMDSZ korábban törvénytervezetet terjesztett be az útlevelek érvényességi idejének meghosszabbításáról. A tervezet múlt heti szakbizottsági vitáján a kormány képviselője még határozottan ellenezte, ennek ellenére csütörtökön a Dăncilă-kabinet váratlanul "lenyúlta" a szövetség javaslatát – tudtuk meg Cseke Attila szenátusi frakcióvezetőtől.

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a 25 évnél idősebb személyek esetében 5 évesről 10 évesre hosszabbítják az egyszerű elektronikus útlevél érvényességi idejét, a 12 és 25 év közötti igénylőknek kiállítandó útlevél érvényességi ideje pedig a jelenlegi három évről öt évre nő. A 12 évesnél kisebb gyerekek számára 3 évig érvényes elektronikus útleveleket fognak kiállítani - közölte a kormányszóvivő. 

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón Nelu Barbu elmondta: az intézkedéssel az útlevélosztályokon gyakran tapasztalható torlódások megszüntetése a cél.  Nelu Barbu arról is tájékoztatott, hogy a tervezet módosítja az egyszerű ideiglenes útlevelek kiállítását szabályozó törvényt.

A csütörtökön elfogadott javaslat értelmében "objektív sürgősségi helyzetnek kell fennállnia" ahhoz, hogy egyszerű ideiglenes útlevelet kérvényezhessen valaki. Ilyen helyzetek a betegség, illetve olyan családi vagy munkaügyi körülmények, amelyek nem hagynak időt az egyszerű elektronikus útlevél kiváltására. A sürgősségi helyzetet bizonyítani kell majd az ideiglenes útlevél kérelmezésekor. 

A tervezet szerint ugyanakkor ezentúl nem lesz szükség a romániai hatóságok által felülvizsgált igazoló dokumentumokra olyan esetekben, amikor egy kiskorú egy külföldi intézmény által szervezett versenyre vagy továbbképzésre utazik a határokon túlra, és ehhez van szüksége ideiglenes útlevélre. 

"Egy nemzetközi versenyre induló gyermeknek elég lesz felmutatnia az igazolást, hogy valóban versenyre megy, nem lesz többé szükség a hírhedt pecsétre" - magyarázta Barbu. A szóvivő azt is elmondta, hogy ha valaki "bármilyen indokból" nem óhajt elektronikus útlevelet, kérvényezhet ideigleneset is, de az nem fog hamarabb elkészülni, mint az elektronikus. 

FRISSÍTVE: A kormány képviselője ellenezte

Az RMDSZ múlt év decemberében törvénymódosító tervezetet iktatott a parlamentben arról, hogy tíz évre hosszabbodjon az útlevelek érvényességének időtartalma a 25 évesnél idősebb igénylők esetében. A tervezet szakbizottsági vitái a múlt héten kezdődtek el a parlamentben. Az egyik illetékes testület negatívan, a másik pozitívan véleményezte az RMDSZ-javaslatát. Mindkét bizottsági ülésen jelen volt a kormány képviselője, aki hevesen ellenezte és kivitelezhetetlennek tartotta a tervezetet. "Errefel a kormány a csütörtöki ülésén váratlanul lenyúlta a javaslatunkat" – nyiltkozta a Maszolnak Cseke Attila szenátusi frakcióvezető, a tervezet előterjesztője.

A politikus egyébként azzal indokolta korábban az indítványát, hogy a törvénymódosítással egyrészt az uniós államok többségének gyakorlatához igazítanák a romániai útlevél-kibocsátást, másrészt megoldódna a megyei útlevélosztályokon főként a nyári időszakban tapasztalt torlódás. "Időt, és főleg pénzt spórolnánk meg az állampolgároknak és a kibocsátó intézményeknek egyaránt, és felére csökkenne az útlevél-kibocsátás közigazgatási terhe” – magyarázta akkor Cseke Attila.

Kapcsolódók

Kimaradt?