Örülni fognak az autósok ennek a KRESZ-módosításnak

Kedvezően véleményezte kedden a szenátus jogi bizottsága azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott gépjárművekbe lehetne majd sebességmérő készülékeket elhelyezni.

A Nemzeti Liberális Párt 16 törvényhozója által benyújtott tervezet előírja, hogy mind a mozgó, mind a rögzített traffipaxokkal kizárólag a rendőrség megkülönböztető jelzéseivel ellátott járművekből lehet sebességet mérni, a mozgó (kamera típusú) radarokat pedig a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra kell elhelyezni.

A tervezettel a közúti közlekedést szabályozó, 2002/195-ös sürgősségi rendeletet, azaz a KRESZ-t módosítanák a kezdeményezők, akik szerint a jogszabály jelenlegi formájában nem a balesetek megelőzését és a felelős gépjárművezetői magatartás kialakítását szolgálja, hanem a bírságok kiszabására összpontosít.

Jelenleg a rendőrség gyakran végez megkülönböztető jelzés nélküli gépkocsikból méréseket, elsősorban az autópályákon. A tervezet a szenátus plénuma elé kerül, de a képviselőház szavaz róla döntő házként

Kapcsolódók

Kimaradt?