Wass Albert miatt „fenyegeti” a háromszéki sajtót a rendőrség

Megfélemlítésként értékelik a sepsiszentgyörgyi Wass Albert megemlékezés szervezői és a háromszéki napilapok, hogy a rendőrség levélben figyelmeztette őket, hogy bűncselekményt követhetnek el.

A Kovászna megyei rendőrség vezetősége hétvégén e-mail-ben figyelmeztette a Háromszék és Székely Hírmondó napilapokat – amelyek közzétették a Wass Albert megemlékezés beharangozóját –, hogy a 31/2002-es sürgősségi kormányrendelet értelmében tilos a fasiszta, legionárius, rasszista és xenofób szervezetek, szimbólumok, tevékenységek, valamint az emberiesség elleni bűncselekményekért, háborús bűnökért elítélt személyek népszerűsítése.

Az Eugen Palade háromszéki rendőrparancsnok és Mircea Miloş a bűnügyi osztály vezetője által aláírt figyelmeztetés rámutat, hogy 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a népirtásért, háborús bűnökért elítélt személyek kultuszának népszerűsítése, valamint a fasiszta, legionárius, rasszista, vagy xenofób doktrínák, ideológiák, gondolatok nyilvános terjesztése. Rámutatnak, hogy a múzeumokat kivéve más nyilvános helyen tilos az ilyen bűncselekményekért elítélt személyeknek emlékjelet állítani.

Bedő Zoltán újságíró, a szombati Wass Albert megemlékezés kezdeményezője megfélemlítésként és sajtószabadságot korlátozónak értékelte a rendőrségi levelet. Különben a sepsiszentgyörgyi Vártemplom falánál a Wass Albert tiszteletére ültetett fa tövében zavartalanul lezajlott a megemlékezés az író születésének 110, és halálának 20 éves évfordulója alkalmából.

Bedő Zoltán kifejtette: fel voltak készülve, hogy a hatóságok megpróbálják megakadályozni a megemlékezést, ezért magánál tartotta annak a 2013-ban kiadott gyergyószentmiklósi ügyészségi határozatnak a másolatát, amely lezárta az ottani Wass Albert megemlékezés miatt indított vizsgálatot, arra hivatkozva, hogy az íróra nem vonatkozik a rendőrség által idézett sürgősségi kormányrendelet előírása.

Kimaradt?