Izgalmas nyaralást szeretne? Új barlangokat nyitottak meg az Erdélyi-szigethegységben

Különleges lehetőségük adódik Biharban a barlangok szerelmeseinek, ugyanis az Erdélyi-szigethegységben immár olyan barlangok is látogathatók, amelyeket korábban – óvó szándékkal – zárva tartottak a nagyközönség előtt. Szakavatott barlangászok felügyeletével megtekinthető például Románia és Kelet-Európa leghosszabb földalatti járategyüttese, a Szelek barlangja is.

Egy nemrég véget és a Svájci Hozzájárulás támogatásával megvalósult projekt keretében a nagyváradi székhelyű Bihar megyei Védett Területek és Fenntartható Fejlődés Központja (CAPDD) tíz barlangot tett látogathatóvá a Király-erdőben. Az Erdélyi-szigethegységben több ezer barlang található, ezek jellemzően a karsztvidék sajátosságai, a víz utat tör magának a puhább kőzetben, az évezredek során pedig káprázatos földalatti üregeket, termeket, csarnokokat, járatokat és formákat alakított ki.

Florin Budea, a CAPDD kommunikációs munkatársa elmondta, a projektben szereplő tíz barlang immár látogatható ugyan, de csakis szakfelügyelettel, előzetes egyeztetés alapján és megfelelő védőfelszereléssel. Barlangonként és ezeknek nehézségi fokától függően kis létszámú csoportokat tudnak fogadni. A projektben partnerként működtek együtt a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klubbal.

A több mint 84 ezer svájci frank összköltségvetésű (ebből tíz százalék volt a CAPDD önrésze) projektben valódi ritkaságszámba menő barlangok is bekerültek. A pályázók és kivitelezők célja ugyanakkor az volt, hogy az egyre nagyobb turisztikai igényeket kiszolgálják, ugyanakkor továbbra is óvják a törvényileg védett természeti értékeket.

A projektbe belefoglaltak mindegyike roppant különleges, ugyanakkor veszélyes is a járatlan látogatók számára, ezért csakis szakavatott idegenvezetővel és barlangásszal látogathatók a következők.

A barlangok között vannak kezdőknek ajánlottak, mint például a Dobos- vagy a Bőgő (Gruieţului)-barlang, vannak közepes nehézségűek, amelyeket jó fizikai állapotban lévő, gyakran túrázó látogatóknak ajánlanak. Utóbbi kategóriába tartozik a Pokol vagy Öregek (Bătrânului) barlangja, a Bíró Lajos (Moanei)-, az Osoi- és a Gálosházi (Gălășeni)-barlang.

A legnehezebben bejárható barlangok, amelyekben a látogatóknak patakokon, vízeséseken, függőleges kürtőkön kell áthaladniuk, a Ciur-Ponor-, a Hârtopul Bonchii-, a Király (Vraiului)-barlang és a Szelek (Vântului) barlangja. Utóbbi Románia és Kelet-Európa leghosszabb barlangja; feltárt járatainak hossza meghaladja a 47 kilométert, és ez az egyik legkönnyebben megközelíthető barlang Vársonkolyos mellett.

Vári László, a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub tagja, a Szelek-barlangjában szervezett turistalátogatás felelőse kérdésünkre elmondta, itt nyolcszáz méteren járható be a földalatti üreg, az útvonal jó két és fél óra alatt tehető meg. Egyszerre legkevesebb tíz, legtöbb tizenhat fős csoportot tudnak fogadni. A barlangász szakember tudatta, az idegenvezetés mellett szakszerű ismertetőt is tartanak az érdeklődőknek. A részvevőknek megfelelő (erős anyagból készült, összekoszolható, védő) ruházatra és recés (rácsos) talpú bakancsra mindenképp szükségük van, a fejvédő sisakot és a lámpákat a túravezető biztosítja. Mivel Vári László Kolozsvárról érkezik a helyszínre a csoportokat levezetni a Szelek barlangjába, ajánlatos jó előre, lehetőleg egy-két héttel érkezés előtt egyeztetni, hogy meg tudják szervezni a barlanglátogatást.

Bihar megyében négy, a nagyközönség számára is szabadon látogatható, kiépített cseppkőbarlang található. A legismertebb a Kiskoh település melletti Medve-barlang, de szintén kiemelendő a fantasztikus cseppkövek tízezreit rejtő révi Zichy-barlang vagy a vársonkolyosi Nagy Magyar-barlang. Ugyancsak kiépítették és túravezetővel látogatható a Mézged (Meziad) melletti Czárán Gyula-barlang is.

Érdeklődni Vári Lászlónál lehet a 0744/765-652- es telefonszámon. Bővebb információkat itt talál. 

Kimaradt?