Hargita megyei igazságszolgáltatás: nincs elég bíró és tolmács

A meglévő 17 bírói állás közül mindössze 11-et töltöttek be egész 2017-ben a Hargita Megyei Törvényszéken, egy bírót pedig más intézményhez helyeztek át. Átlagosan 486 ítéletet hirdettek ki, ezzel még mindig a hatékonyan működő törvényszékek közé sorolhatók – derült ki az intézmény csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján.

Mitrea Ibolya, a törvényszék elnöke, bíró és Lőrincz Rómeó szóvivő, bíró az ítélethozók hiányát nevezte az elmúlt év legnagyobb problémájának. Hargita megyében a törvényszék mellett négy bíróság működik: Csíkszeredában (a törvényszék épületében), Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen. Mindegyik városban kevesebb a bíró, mint ahány állás elérhető. Csíkszeredában 12-ből bírói helyből hatot, az iskolavárosban az öt hely közül csak hármat, Gyergyóban a négy közül hármat, míg Maroshévízen az öt közül csak kettőt töltenek be. Ráadásul az is gondot jelent, hogy a bírók átlagéletkora meghaladja az 50 évet, és 25 éves munkatapasztalattal már nyugdíjba mehetnek. 

„Sajnálatos módon a fiatalok körében nem népszerű a bírói szakma, holott egy ügyvéd öt éves munkatapasztalattal már lehet bíró. Nagyobb ütemben szabadulnak fel az újabb állások, mint ahogy a fiatalok érkeznek” – mutatott rá a törvényszék elnöke.

Nemcsak bírókból, hanem tolmácsokból is hiány van: a Hargita Megyei Törvényszéken és a bíróságokon nem dolgozik hivatalos tolmács, ha szükség van a munkájukra, akkor rendszerint külsősöket bíznak meg a feladattal. Mitrea Ibolya azt is elmondta, hogy szerencsére vannak olyan ügyvédek, akik hivatalos tolmácsi engedéllyel is rendelkeznek, ugyanakkor a jogszabályok azt is lehetővé teszik, hogy a bíró fordítson a tárgyalásokon, ha ismeri a érintettek nyelvét.  

Mint megtudtuk, 6148 ügycsomóval foglalkoztak, ebből 784-et büntetőjogi vonalon, 5364-et pedig polgárjogi eljáráson tárgyaltak. 2016-hoz képest 10,6 százalékkal nőtt az ügycsomók száma, a polgári perek aránya 12,41 százalékkal emelkedtek. Főként a közigazgatási perek száma ugrott meg egyetlen év leforgása alatt: 1678-ról 2153-ra.

A bírák átlagosan 539,3 ügycsomóval foglalkoztak, de ha a fellebbezéseket külön ügyként tekintjük, akkor 715 ügyre nő az érték. Egy-egy bíró átlagosan 486 alkalommal hirdetett ítéletet. A hatékonyság ezen fokmérője alapján az 50 törvényszék közül a Hargita megyei a 21. helyen áll.

Idén amúgy 3 újabb állást sikerült betölteni, így 2018. január 1-től 14 bíró feszült neki az ügycsomóknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?