Fontos változásra számítsanak a sofőrök június elsejétől

Június elsejétől az ittas vezetésen tetten ért gépkocsivezetők véralkoholszintje kizárólag a Mina Minovici Országos Törvényszéki Orvostani Intézet által előírt műszerrel állapítható meg – számolt be a közszolgálati rádió.

Ezt a Törvényszéki Orvosok Legfelsőbb Tanácsa rendelte el a bukaresti intézettel közösen. E szerint a hazai büntetőjog is csak az előírt műszer méréseit ismeri el érvényesnek június elsejtől. Egyetlen gond, hogy ez az eszköz méregdrága: a Szatmár Megyei Kórház igazgatója, Adrian Marc szerint 50 ezer euróba kerül. A megyei törvényszéki orvostani szolgálatoknak azonban kötelező módon be kell szerezniük június elsejéig, és ha ez nem történik meg, visszavonják az akkreditációjukat.

Mint ismert, ha a sofőr szondáztatásakor 0,40 mg/liter légalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket mutat a műszer, akkor bűnvádi eljárás indul ellene, és a rendőrök kötelező módon bekísérik egy kórházba a pontos véralkoholszintjének a megállapítására. Ez esetben 1 és 5 év közötti börtönt kockáztat a gépkocsivezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?