Arad megyében is meghalt egy influenzás beteg

Egy 63 éves pankotai nő halt meg vasárnap az influenza okozta szövődményekben.

A helyi román sajtó értesüléseit megerősítette Daniel Cîrnațu, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője. Az áldozatot február 3-án utalták be az aradi sürgősségi kórházba súlyos légzési problémákkal. Az orvosok szerint addig különböző antibiotikumokkal otthon kúrálta magát, és túl későn fordult segítségért, így szövődmények léptek fel, aminek következtében vasárnap leállt a légzése.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter kedden közölte: 25-re nőtt az influenza miatt elhunyt személyek száma, de nem beszélhetünk járványról.

Az arad-hegyaljai asszony B-típusú influenzavírussal fertőzödött meg, amit a laboratóriumi vizsgálatok erősítettek meg. A közegészségügyi sajtószóvivő szerint eddig hat influenzás megbetegedést jegyeztek fel Arad megyében, ebből öten B-, egyvalaki pedig A-típusú vírussal fertőzött. További két influenzagyanús esetről tudnak még; a mintákat a bukaresti Cantacuzino járványtani intézetben vizsgáltatják meg.

A megyei sürgősségi kórházban korlátozták a látogatási időt, a gyerekosztályon pedig a múlt csütörtöktől karantént rendeltek. A többi kórházi osztályon 16 és 17 óra között van csak látogatás, a beutaltat egyszerre csak egy vagy két hozzátartozója keresheti fel, és negyed óránál többet nem tartózkodhatnak nála.

Bihar megyében három halálos áldozata van az influenzának – tájékoztatott a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. Február 13-án érkeztek meg annak a 77 éves nagyváradi férfinak a vizsgálati eredményei, aki február 8-án került a Bihar Megyei Klinikai Kórházba, és több betegségben is szenvedett. Többek között II-es típusú diabétesz, légzési és veseelégtelenség és agyvérzés miatt utalták be február 8-án a kórházba. Az elemzések az AH1 pdm09 influenzavírust mutatták ki a szervezetében. Bihar megyében eddig 28 igazolt influenzás beteget tartottak nyilván, az elmúlt héten 8 318 felső légúti megbetegedésben szenvedőt, közülük 255-en kerültek kórházba, a 2 061 tüdőgyulladásos beteg közül pedig 245-en szorultak kórházi ápolásra. (F. N. L.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?