Katolikus gimnázium: Novák Zoltán válaszolt Dorin Florea kirohanására

„Az RMDSZ-nek azért kellett parlamenti úton megoldást találnia, mert a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tett semmit a római katolikus iskola helyzetének rendezéséért, mi több különböző vitatható indokokkal és kifogásokkal folyamatosan és következetesen hátráltatta az iskola újraalapítását” – reagált pénteken Novák Zoltán szenátor Dorin Florea csütörtöki kijelentéseire.

A marosvásárhelyi polgármester többek között azt nyilatkozta sajtóértekezletén: „Nem arra lett volna szükség, hogy a parlament tárgyaljon erről az ügyről, hanem egy kerettörvényre, amely lehetővé teszi az iskolalétesítést, a többi a helyhatóságok dolga.”

Az RMDSZ politikusa közölte: rendkívül súlyosnak tartja Dorin Florea nyilatkozatát. „Mindazok után, hogy a város jelentős számú magyar lakosságának igényeit figyelmen kívül hagyta, semmibe vette, elmondja, hogy nem lett volna szükség arra, hogy a parlament beleszóljon a marosvásárhelyi teológiai líceum ügyébe. Tette ezt egy olyan állapotban, amikor az általa vezetett intézménynek minden törvényes eszköze meg lett volna arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megoldja az iskola helyzetét, mint ahogy arra is, hogy mindenki számára megfelelő szerződést kössön az épület jogos tulajdonosával, a katolikus egyházzal. Ehelyett a tanintézmény diákjait, a szülőket hosszú hónapokra bizonytalanságban tartva, minden eszközzel gáncsolta az újraalapítási folyamatot” – emlékeztetett a szenátor.

Novák szerint most, amikor az RMDSZ törvénnyel sikerült megoldania ezt a nehéz helyzetet, amelynek kialakulásáért ő maga is felelős, Dorin Florea megpróbál kioktatni mindenkit, a parlamentet, az egyházat és nem utolsó sorban a magyar közösséget. „Meggyőződésem, hogy a centenárium évében az a minimum, hogy a magyar közösség jogos elvárásának közösen érvényt szerezzünk. Az ellenzéki pártok jobban tennék, ha nem a magyar ügyek megtorpedózása mentén próbálnak évet ünnepelni, hanem olyan jövő képet terveznek, amely mindenkinek, a román és a magyar közösségnek egyaránt jobb életminőséget biztosít itthon szülőföldünkön” – mutatott rá az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa.

Marosvásárhely polgármestere azt is kifogásolta, hogy az egyház felmondta a szerződést az önkormányzattal. „Hogyan hozol létre egy iskolát anélkül, hogy béreltél volna ehhez ingatlant? Én, miután egy komoly elemzés készülne, hogy hogyan kerültek ezek az ingatlanok az egyház tulajdonába, holnap fizetnék kártérítést nekik. A fontos épületek tulajdonjogát nem kellett volna visszaállítani, ezek helyett kártérítést kellett volna adni" – jelentette ki a sajtótájékoztatóján.

Erre reagálva Novák Zoltán emlékeztette a polgármestert, hogy a római katolikus iskola újraalapítása a marosvásárhelyi magyar közösség és a római katolikus egyház jogos kérése és igénye, és ennek az igénynek az elmúlt időszakban mindvégig a törvényes előírásoknak megfelelően próbáltak érvényt szerezni. A katolikus egyház nem tett mást, mint a törvény adta jogaival élve, saját épületének egy szárnyában létrehozott egy oktatási intézményt, ugyanakkor a méltányosság és az együttműködés szellemében továbbra is helyet kívánt biztosítani az épületében működő Unirea Líceumnak is.

A szenátor rendkívül súlyosnak tartja azt is, hogy a polgármester kétségbe vonja az egyház tulajdonjogát az épület felett, megkérdőjelezve ezáltal a jogállamiság egyik legfőbb alappillérét, a magántulajdon sérthetetlenségét.  „Az RMDSZ egyedüli méltányos megoldásként a kezdetektől azt szorgalmazta, hogy a kommunizmus időszakában elkobzott egyházi és magánjavakat természetben kell visszaszolgáltatni. A Szövetség továbbra is azon dolgozik, hogy Románia teljesítse nemzetközi és hazai dokumentumokban foglalt vállalásait, és behozza súlyos lemaradását az egyházi és közösségi javak természetben történő visszaszolgáltatása terén. Meggyőződésünk, hogy erről nem szabad lemondani, és más megoldást nem szabad elfogadni. Különösen egy, a magyar közösséggel packázó polgármester kedvéért nem” – mutatott rá a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?