Továbbterjed az influenza, megduplázódott a halálos áldozatok száma

Újabb nyolc influenzás beteg halt meg az elmúlt tíz napban, ahol így az országban 16-ra emelkedett a ragályos betegség áldozatainak száma - közölte csütörtökön Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a betegség terjedése ellenére nem lehet még járványról beszélni az egészségügyi világszervezet szabványainak értelmében. Hozzátette: tavaly ilyenkor már 21 halottja volt az influenzának Romániában. Az országban két jelentősebb fertőzési gócpont alakult ki: az egyik Bukarestben, a másik a Iași-ban.

A iași-i regionális onkológiai intézetben egyébként a héten látogatási tilalmat rendeltek el, miután kiderült, hogy 11 rákos beteg is megfertőződött influenzában. Az influenzás betegek közül az egyik - aki leukémiában szenvedett - hétfőn életét vesztette.

A kór Székelyföldön is halálos áldozatokat követelt: Csíkszeredában egy 65 éves, más betegségekben is szenvedő nő számára vált végzetessé, hogy influenzavírussal is megfertőződött, Maros megyében pedig egy 50 éves és egy 40 éves influenzás férfi vesztette életét, mindkettejüknek más betegsége is volt.

Egyes kórházakban karantént rendeltek el

Az egészségügyi miniszter szerint az influenzaszezon áprilisig eltarthat, ezért továbbra is szigorú óvintézkedések szükségesek a fertőzés terjedésének korlátozása érdekében. Egyes kórházakban karantént rendeltek el, másutt korlátozták a látogatást.

Felhívta a figyelmet, hogy még mindig rendelkezésre áll csaknem 136 ezer ingyenes influenza elleni oltás a háziorvosi rendelőkben. A mostani - két hónapos késéssel kezdődött - oltási kampányban 800 ezer veszélyeztetett idős ember és gyermek kapta meg a szezonális influenza elleni oltást Romániában.

Az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján csütörtökön közölt friss összesítésből kiderült: az idei ötödik naptári héten (január 29.- február 4.) 108 ezren fordultak orvoshoz heveny légúti megbetegedéssel Romániában. Ez csaknem 24 százalékos növekedést jelez az előző héthez képest, és 12 százalékkal magasabb a tavalyi év ötödik hetében feljegyzett adatnál. A vizsgált időszakban az előző héthez képest csaknem megduplázódott az igazolt influenzás megbetegedések száma, amely az ötödik héten elérte az 543-at.

Kapcsolódók

Kimaradt?