FRISSÍTVE - Eltávolították a Fehér megye határát jelző kétnyelvű táblát

FRISSÍTVE - Eltűnt a Maros és Fehér megye határában korábban elhelyezett kétnyelvű megyetábla, amelynek levételére korábban Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei képviselője szólította fel a Maros megyei önkormányzatot.

A hírt Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselője közölte kedden a Facebook-oldalán, azt állítva, hogy a „Fehér megye” feliratot is tartalmazó táblát a Maros megyei tanács elnökének utasítására távolították el. Pașcan azt írta: korábban hivatali visszaélés miatt bepanaszolta Péter Ferencet „az illetékes hatóságoknál”.

A Maros megyei tanács hétfőn még azt közölte: a kétnyelvű táblát Maros megye területén helyezték el, így felállítása törvényes, mert a 215-ös helyi közigazgatási törvény értelmében az önkormányzatoknak kötelességük kétnyelvű feliratokat használni, ha egy közigazgatási egységben a kisebbség számaránya meghaladja a lakosság 20 százalékát.

Utóbb azonban Marius Pașcan, szintén egy Facebook-bejegyzésben, felhívta a figyelmet arra, hogy a tábla felállítása azért törvénytelen, mert nem adott rá engedélyt a közlekedési rendőrség. A politikus azzal vádolta Péter Ferencet, hogy "programatikusan etnikumközi feszültségeket gerjeszt" Maros megyében. 

FRISSÍTÉS: „Olcsó feszültségkeltés”

Megkeresésünkre a Maros megyei tanács sajtóirodája közölte: Péter Ferenc álláspontja szerint olcsó feszültségkeltés a kétnyelvű megyetábla tematizálása, és keresik a megoldást a tábla visszahelyezésére. A tanácselnöknek meggyőződése, hogy mind a román, mind a magyar közösségek tagjainak sokkal égetőbb problémáira kellene megoldást találniuk, mint például a Marosvásárhely- Jászvásár autópálya megépítésére, vagy arra, hogy miért vándorolnak külföldre a fiatalok.

„Szégyenletes és a centenáriumi évhez méltatlan, hogy egyes román politikusok magyarellenes üzenetekkel próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni”-  idézte Péter Ferencet a sajtóiroda közleménye. A tanácselnök hangsúlyozta: 28 évvel a rendszerváltás és 11 évvel az Európai Uniós integrációt követően egy kétnyelvű útjelző tábla felszerelése normalitás kell legyen.

„Törvény adta jogunk, hogy anyanyelvünket használhatjuk ebben az országban. Nem hátrálunk meg semmilyen fenyegetéstől, főleg olyan képviselőktől, akik csak feszültségkeltésre használják a mandátumukat ahelyett, hogy dolgoznának”- közölte Péter Ferenc. 

Kapcsolódók

Kimaradt?