Influenzajárvány: a védőoltás fontosságát hangsúlyozza az egészségügyi miniszter

Az influenzavírusssal való fertőződésnek leginkább kitett személyek kérjék az ingyenes védőoltás beadatását - javasolta pénteken Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

„Szeretném, hogy minél rövidebb idő alatt felhasználják a családorvosoknál levő dózisokat. Azt ajánlom a veszélyeztetett csoportokhoz tartozóknak, hogy kérjék az ingyenes védőoltást. Ugyanakkor megkérem a családorvosokat, hívják be a rendelőbe az ezen csoportokba tartozó pácienseket, hogy megkaphassák a vakcinát” – nyilatkozta Sorina Pintea.

Adrian Streinu Cercel professzor felhívta a figyelmet, hogy az influenzás megbetegedés elkerülésére továbbra is az oltás jelenti a legjobb megoldást, ugyanakkor közölte: az influenzát nem kell antibiotikummal kezeln – írja az Agerpres. A betegség megelőzése érdekében elengedhetetlen a személyes higiénia (rendszeres kézmosás, zsebkendő használata köhögés vagy tüsszentés esetén, zöldségek-gyümölcsök fogyasztása, pihenés és mozgás).

A minisztérium minél több személy számára szeretné elérhetővé tenni a védőoltást, ezért idén 1 millió adag influenza elleni oltóanyagot rendelt, ez duplája a tavalyi mennyiségnek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint az akkut légúti megbetegedések száma eddig 87 492-re tehető, ami 14,4 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben a periódusban. Mint írtuk, az influenza Székelyföldön is felütötte a fejét. 

A 2017-2018-as idény kezdete óta nyolc személy hunyt el influenzás megbetegedés miatt. Január 22-e és 28-a között négy személy halálát okozta a vírus, egyikük sem volt beoltva influenza ellen. Országszerte 283 influenzás esetet jegyeztek eddig, míg tavaly 246 megbetegedést észleltek ebben a periódusban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?