Általános sztrájk lesz a tanügyben?

Általános sztrájkkal fenyegetőzik a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI).

A legnagyobb hazai oktatási érdekvédelmi szervezet elégedetlen a tanügyi alkalmazottak bérezésével, diszkriminációnak tartja, hogy a pedagógusok nem részesülhetnek bizonyos pótlékokban, továbbá tiltakozik az osztályösszevonások, illetve az ellen, hogy számos tanintézetben állások szűnnek meg.

Az elmúlt hetekben több iskolát felszólított a tanfelügyelőség és az oktatási minisztérium, hozzák meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy illeszkedjenek a személyzeti költségekkel a 2018-as költségvetési törvény által jóváhagyott keretbe. "Ehhez számos tanintézetben állásokat kell megszüntetni, ami elsősorban a kisegítő személyzetet érinti" - olvasható a FSLI közleményében.

Simion Hăncescu szakszervezeti elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, egyeztetéseket sürgetnek problémáikról az illetékes minisztériumok képviselőivel, és amennyiben legtöbb két héten belül nem kapnak meghívást tárgyalásra, tiltakozásba kezdenek. "Sztrájkőrséggel kezdjük, és a helyzet alakulásának függvényében kikérjük a tagok véleményét az esetleges általános sztrájk kirobbantásáról" - tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?