Székelyföldön is felütötte fejét az influenza

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban három betegnél mutatták ki az influenza vírusát, ám valószínű ennél jóval nagyobb a fertőzöttek száma, mutatott rá Antal Álmos.

A kórház orvos igazgatója szerint közepes intenzitású a járvány, ám általában februárban tetőződik a fertőzés. A kórház vezetősége a napokban dönt arról, hogy felfüggesztik-e a beteglátogatást, vagy első körben az újszülött osztályt zárják le a látogatók elől. Ehhez akkor is joguk van, ha hivatalosan nem hirdetnek járványt.

Antal Álmos elmondása szerint Háromszéken meghaladta a kétezret a klinikailag megerősített, de laboratóriumban nem igazolt influenzás esetek száma. Magyarázata szerint nem minden beteg esetében küldik a fővárosi Cantacuzino intézetbe a garatváladékot. A szakember szerint akkor lehetett volna megelőzni az influenza járványt, ha a lakosság legalább 15 százaléka kapott volna védőoltást. Ez Kovászna megyében 30 000 személyt jelentene, ennél viszont jóval alacsonyabb a beoltottak száma.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatójának tájékoztatása szerint az influenza az idősek, gyerekágyasok és gyenge immunrendszerű személyeknél okozhat súlyos tüneteket. Javaslata szerint a fertőzés veszélyeinek kitett személyeknek javallott kerülni olyan helyeket, ahol nagy tömegek gyűlnek össze, a beteg gyerekeket nem kell közösségbe vinni, illetve a megelőzés szempontjából nagyon fontos a rendszeres kézmosás.

Az Országos Közegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint január 28-ig országos szinten nyolcan haltak meg influenza miatt, egyikük sem volt beoltva a betegség ellen. Január végéig a leginkább veszélyeztetettek csoportjába tartozó 821 356 személyt oltottak be az egészségügyi minisztérium által kiosztott, influenza elleni vakcinával. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?