A BBTE cáfolta, hogy rektora támogatta volna a beiktatott „pamblicás” oktatási minisztert

Közleményt adott ki kedden a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem sajtóosztálya, amelyben tudatja, hogy a felsőoktatási intézmény rektora az utóbbi napokban semmiféle nyilvános állásfoglalásban vagy nyilatkozatban nem támogatott semmilyen, miniszteri tisztségbe javasolt jelöltet.

A közlemény értelmében a BBTE-nek "nem az a szerepe, hogy nyilvánosan jóváhagyja vagy érvénytelenítse a politikai pártok javaslatait a köztisztségeket illetően", és hogy a kinevezésért "akárcsak a többi demokratikus államban, a politikai pártokat terheli a felelősség, anélkül, hogy azt a társadalom más szereplőire hárítanák át". 

"Másrészt a BBTE akadémiai közössége úgy véli, hogy egy tanügyminiszternek olyan személyiségnek kell lennie, akit a közvélemény ismer és tisztel, akinek az oktatás terén szerzett tapasztalata, tanári karrierje és figyelemreméltó tudományos munkássága van" - olvasható az idézett dokumentumban, amelynek aláírója leszögezi, hogy a BBTE az új tanügyminiszter minden olyan intézkedését támogatni fogja, amely összhangban van az európai szintű akadémiai gyakorlattal.

"Mindazonáltal a BBTE - az eddigiekhez hasonlóan - konstruktív kritikát fog gyakorolni a minisztériumnak mindazon intézkedéseivel szemben, amelyek nem illeszkednek az oktatás és kutatás európai hatókörébe, abba a hatókörbe, amelynek a romániai egyetemek is részei" - teszi hozzá a közlemény. 

A dokumentumot azt követően juttatta el az intézmény a sajtóhoz, hogy "a nyilvánosság előtt téves információk jelentek meg a Babeş-Bolyai Tudományegyetem és annak rektora, Ioan-Aurel Pop akadémiai professzor álláspontjáról az új tanügyminiszter kinevezésével kapcsolatban" - szögezi le a közlemény. 

A rektorok nyílt állásfoglalására azt követően került sor, hogy Valentin Popát sok bírálat érte a nyelvhelyességi hibái miatt. Egy interneten keringő videóösszeállítás szerint a Suceavai Egyetem rektora egy nyilvános eseményen tartott beszédében „pamblicának” nevezte „panglică” (pántlika) helyett az avatószalagot, több esetben pedig képtelen volt összeegyeztetni az alanyt az állítmánnyal. „Hogy kerülhet egy ilyen ember az oktatási minisztérium élére?” – olvasható a YouTube-re feltöltött összeállítás kommentárjaiban.

A szakbizottsági meghallgatáson az oktatási miniszter elmondta, igazságtalanul vádolják azzal, hogy nem beszél jól az anyanyelvén. Valentin Popa szerint az egyik beszédében használt „pamblică” szó regionalizmus. „Büszke vagyok a bukovinak származásomra” – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?