Környezetbarát buszok versenyeznek a nagyváradi önkormányzat kegyeiért

Pénteken lépett életbe a közszállítási törvény, amely előírja az önkormányzatoknak, hogy 2019-től az újonnan vásárolt közszállítási járműveknek a 30 százaléka kötelező módon környezetbarátnak kell lennie. A nagyváradi önkormányzat több alkalmat is megragadott, hogy szemügyre vegyen környezetbarát buszokat.

Péntek délben egy Urbino 12 Hybrid autóbusszal tehettük egy próbakört Nagyváradon.

A gyártó lengyelországi Solaris cég romániai képviselője, Gabriel Florea indulás előtt elmondta, hogy a 12 méter hosszú, 24 ülőhellyel és több 49 állóhellyel rendelkező járművel Szerbiába mennek tovább. Az autóbusz előnye, hogy lehajtható rámpája van, mellyel a tolószékkel közlekedők vagy a babakocsit tolók is könnyen felszállhatnak a járműbe.

Viorel-Mircea Pop, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat igazgatója elmondta, hogy jelenleg egy határon átívelő, körülbelül 1,5 millió euró értékű pályázaton dolgoznak, ennek keretében az e-ticketing rendszer fejlesztése és az autóbusz-, illetve villamosmegállók felújítása mellett hat darab hibrid, azaz vegyes meghajtású autóbuszt vásárolnának.

Nagyváradnak minden szempontból előnyösebbek a hibrid meghajtású járművek, hiszen ezek beszerzése is mintegy 30 százalékkal csökkentené a közszállítási vállalat üzemanyag-költségeit.

Csütörtökön egyébként egy Xiamen Golden Dragon Pivot Electronic XML 6125CL autóbuszt is bemutattak a bihari megyeszékhelyen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?