FRISSÍTVE: Ismét egy mulasztás, ami amiatt Romániának az EU bírósága előtt kell felelnie

FRISSÍTVE: Az Európai Unió Bírósága elé idézi Romániát az Európai Bizottság (EB) a kőolajkészletekről szóló, 2009/119-es irányelv alkalmazásának elmulasztása miatt. Az EB csütörtöki közleménye rámutat, a kőolajkészletekről szóló irányelv értelmében a tagállamoknak - az EU kőolajellátásának biztonsága érdekében - biztosítaniuk kell a minimális kőolaj- és/vagy kőolajtermék-készletek fenntartását. FRISSÍTÉS: Megszólalt a minisztérium. 

Az Európai Bizottság 2015. november 20-án felhívta Románia figyelmét azon kötelezettségére, hogy súlyos ellátási zavar esetén bevethető vészhelyzeti eljárásokkal és készenléti tervvel kell rendelkeznie, továbbá világos és egyértelmű keretet kell teremtenie a rendszerüzemeltetők számára arról, hogy a készletezésre vonatkozó kötelezettségeiket átruházhassák más gazdasági szereplőkre - áll a közleményben. Az EB ugyanakkor azt is felvetette, hogy a román jogszabályok tiltják az olajkészletek biztosítékként, azaz a hitel biztosítására kínált eszközként való felhasználását, ami megnehezítheti a gazdasági szereplők számára a készletek tartására vonatkozó kötelezettségük teljesítését. 

Mivel Románia nem válaszolt ezekre az aggályokra, a Bizottság 2016. november 18-án elküldte erről szóló véleményezését indoklással együtt, most pedig úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé terjeszti Románia ügyét - fogalmaz a közlemény. 

FRISSÍTÉS: A kormány még 2017 májusában elfogadta a kőolajkészletekről szóló irányelv hazai jogrendbe való átültetését szabályozó törvénytervezetet, amely jelenleg a parlament jóváhagyására vár - nyilatkozták az energiaügyi minisztérium illetékesei. "A kőolajkészletekről szóló irányelv hazai jogrendbe való átültetését szabályozó törvénytervezetet tavaly májusban elfogadta a kormány, jelen pillanatban parlamenti jóváhagyásra vár. Amint a törvényhozás is elfogadja azt, tájékoztatni fogjuk az Európai Bizottságot az irányelv átültetésének véglegesítéséről" - fogalmaztak a minisztérium képviselői, hozzátéve, hogy amint ez megtörténik, lezárul a kötelezettségszegési eljárás.

Kapcsolódók

Kimaradt?