Idén vajon hány vaddisznót mészárolnak le a Ion Țiriac-féle hírhedt bályoki vadászaton?

Csütörtökön és pénteken tartja hagyományos Bihar megyei vadászatát Ion Țiriac milliomos üzletember, egykori teniszcsillag a Bályok melletti birtokán. A vaddisznóvadászatra minden évben sok vendég utazik a kistelepülésre a világ minden részéről, többnyire multimilliomos üzletemberek. Sajtórtesülések szerint érkezésükre szerdán délután lehet számítani.

Remus Moțoc, a Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: január 18-19-ére, csütörtök-péntekre kérvényezték a vadászat engedélyezését a Bályok melletti birtokra, amit a hatóság jóvá is hagyott. Ugyancsak a hivatal feladata lesz ellenőrizni, hogy az elejtett vadak nem fertőzöttek-e trichinellával.

Daróczi Mihálytól, Bályok alpolgármesterétől megtudtuk, a helyi polgármesteri hivatalt senki sem értesítette a várható nagyszabású akcióról, de a korábbi években is teljes mértékben kihagyták az önkormányzatot vagy a helyi rendőrséget, máskor sem szólt senki nekik arról, hogy mi következik Țiriac magánterületén. Daróczi hozzátette, a milliomosnak vagy ügyintézőjének nincs is ilyen kötelezettsége. Érdeklődésünkre az alpolgármester tudatta, egyelőre semmi különöset nem vett észre, nincs a szokásosnál nagyobb forgalom a környéken.

Ion Țiriac üzletember szokásos évi vaddisznóvadászatára rendszerint Európa és az Egyesült Államok legjelentősebb üzletemberei, sőt befolyásos politikusok is érkeznek, de korábban jelen voltak számottevő romániai befektetők is. A meghívottak listája egyelőre titkos, a sajtó sem szimatolt ki semmit a meghívottakról.

A mintegy ezerhektáros birtokon speciális körülmények között nevelik a vaddisznókat, kifejezetten a hagyományos januári vadászatra. A zárt területen először tizenhárom évvel ezelőtt, 2005-ben szervezték meg a vadászatot, amely rögtön a nemzetközi sajtó célkeresztjébe került a 185 darab legyilkolt vaddisznó képével. Szokás ugyanis, hogy a harmadik napon a részvevők az elejtett állatok tetemei előtt készítenek egy csoportképet.

Az utóbbi években állatvédő szervezetek is tiltakoztak a mészárlás ellen, tavaly például már helyszínen is, de megmozdulásuknak semmi eredménye nem lett, a vadászatot évről évre újból megszervezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?