Magyarul tudó külső szakembereket, munkásokat keres a rendőrség

Országos szinten összesen 770 helyet hirdetett meg a rendőrség a napokban, ez megyénként akár több tucat állást is jelent. Több állásra magyarul tudó szakemberek jelentkezését várják.

Az elmúlt év végén az országos rendőrség valószínűleg felmérte, mely szakterületeken van humánerőforrás-hiány, ezzel magyarázható a meghirdetett állások nagy száma - mondta megkeresésünkre Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője. Hozzátette, a rendőrség minden évben periodikusan feltölti szakemberekkel az állományát, most is ez történik.

A meghirdetett állások profilja szerint a rendőrség ezúttal elsősorban nem rendőröket, közrendőröket keres, hanem olyan szakembereket, akik munkájukkal a rendőrség tevékenységét segítik elő. Hargita megyében például pszichológust, logisztikai szakembert, könyvelőt, informatikus, nyomozót, raktárost keresnek. Kovászna megyében inkább adminisztrátorból, pénzügyi szakemberből, autószerelőből van hiány. De közlekedési rendőri állásra is várják a jelentkezőket.

Maros megyében leginkább a nyomozókra van szükség, Kolozs megyében villanyszerelőből, pénzügyi szakemberből van inkább hiány.

A megyei rendőrkapitányságok holnapján megtalálható, hogy az adott megyében pontosan milyen helyeket hirdettek meg, és a jelentkezéshez milyen dokumentumok szükségesek. A versenyvizsga tematikája szintén elérhető. Jelentkezni január 19-ig lehet személyesen annál az egységnél, ahol a versenyvizsgát meghirdették. 

"Ami érdekesnek tűnt, hogy fizikai állóképesség-próba nem lesz. A jelentkezéshez általában olyan iratokra van szükség, amelyeket a rendőrakadémia felvételi vizsgáihoz is kérnek: önéletrajz, közvetlen családtagok bemutatása, állampolgárságot igazoló papírok stb. A versenyvizsgán írásbeli vizsga lesz" - mondta Ádám Gábor. Hozzátette, akinek sikerül a versenyvizsgája, és magasabb pozícióban foglalkoztatják, az tiszti fokozatot is kap, valószínűleg majd valamilyen alapképzésen is részt kell vennie.

A szakember elmondta, nagyon fontos, hogy a meghirdetett állásokra magyarul tudó személyek is jelentkezzenek, hiszen egészen biztos, hogy egyenlő eséllyel pályázhatnak ezekre az állásokra. Egy egészséges társadalomban egy kisebbség a számarányának megfelelő arányban képviseltetni magát a rendőrség kötelékében dolgozók körében is - jegyezte meg az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának vezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?