„Székelyföldön nem ijedünk meg” – Borboly Csaba lefestette a magyarellenes feliratokat

A Csíkszerdában múlt héten megjelent magyarellenes feliratoknál szólította fel pénteken a székelyföldieket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra, hogy Mihai Tudose miniszterelnök zászlókitűzős, autonómiaellenes kijelentésére reagálva minél többen tűzzék ki a székely lobogót. A megyei önkormányzat vezetője saját kezűleg festette le a Székelyföld létezését tagadó feliratot az egyik tömbház falán.

„Nem válik sem ennek az országnak, de senkinek sem a büszkeségévé a provokációs folyamat, amelyben támadják azt a szomszédos országot, amellyel jó viszonyban kell lennünk. Hogyha abból indulunk ki, hogy Románia legnagyobb óvoda- és bölcsődeépítési programját a jelenlegi magyar kormány finanszírozza, akkor azt gondolom, egyértelmű, hogy Magyarországról így beszélni, ilyen típusú provokációkat beindítani teljesen fölösleges főleg a centenárium évében, akkor, amikor arról kéne szóljanak a hírek, a megszólalások, hogy a két ország egymást erősíti” – jelentette ki Borboly a Magyarországot gyalázó feliratnál, amelyet korábban már részben eltüntettek.

A megyei önkormányzat vezetője megjegyezte, hogy az óvodaépítési programhoz hasonló méretű kezdeményezésről nem tud a román kormány részéről, ráadásul a sport fejlődését, az egészséges életmódot, valamint a kulturális életet is támogatja a magyar kormány. Utóbbival a városok által fenntartott magyar színházaknak nemrég kiutalt sok millió forintos támogatásra utalt. Megemlítette továbbá a csíkszentsimoni Tiltott Csíki Sört gyártó vállalat igazgatójával kapcsolatban megjelent, egyesült államokbeli embercsempészetről szóló híreket is, ami szerinte a székelyföldi termékek ellen indult hadjárat része.

Mint mondta, nincs helye semmiféle olyan felvetésnek, amely az erdélyi magyarságot Magyarországtól, a magyar kormánytól el kívánja szakítani, ezért fontosnak tartja, hogy minél több kettős állampolgársággal rendelkező személy regisztráljon az április 8-i magyarországi választásokon való részvételre.

A zászló kitűzésére biztatott minden székelyt

„Székelyföld volt, van és mindig is lesz” – jelentette ki a megyei tanács elnöke annál az egyik tömbház oldalára festett feliratnál, amely Székelyföld létezését tagadja Victor Ponta volt miniszterelnököt idézve.

„Azt mondom, hogy kezeljük ezeket a provokációkat mosolygósan, ne ijedjünk meg tőlük, még akkor is, ha lehetséges, hogy idén még lesz jó néhány ilyen. Mindegy, hogy hol jelennek meg ezek, el kell takarítani” – nyomatékosított a székelyföldi politikus.  

Borboly Csaba a lakótársulástól engedélyt kapott arra, hogy maga fesse le a feliratot. Ezt meg is tette, ami után megjegyezte, hogy hamarosan munka nélkül maradnak azok, akik azt gondolják, hogy ezzel tudnak cirkuszt és ellentétet szítani. Ha nincs provokáció, nincs pluszfizetés, jutalom – tette hozzá.

Mihai Tudose miniszterelnök kijelentésével kapcsolatban azt mondta, hogy ilyen nyilatkozatoknak nincs helye. „Ki kell állnunk a saját igazunk, a székely zászló mellett. Hétfőtől minden helyi RMDSZ-irodában meg lehet vásárolni a székely zászlót. Bízom benne, hogy ez is egyfajta válasz lesz a miniszterelnök kijelentésére. A mi miniszterelnökünknek olyannak kell lennie, aki büszke ránk, a múltunkra, a történelmünkre és elismeri alkotmányos jogunkat, hogy az identitásunkat, kultúránkat, hagyományainkat, szimbólumainkat megőrizhessük. Székelyföldön nem ijedünk meg” – mutatott rá.  

Borboly támogatja a székelyföldi médiát

A megyeitanács-elnök elmondta, hogy szerinte vannak olyan provokációk is, amelyek a közösségen belülről érkeznek. Ennek a következménye az a vita is, amely nemrég a csődvédelmet kérő Udvarhelyi Híradó Kft. – amely az egyik legolvasottabb erdélyi magyar portált, a Székelyhon.ro-t is működteti – lapterjesztői hálózatával kapcsolatban elindult.

„Örvendek, hogy a sajtó működése szempontjából nagyon jó döntés, megoldás született, és tovább tud működni a lapcsalád. Mindig is azt mondtuk, hogy a médiára szükség van ahhoz, hogy a közvita tárgyává váljanak a fontosabb ügyek” – a politikus arra utalt, hogy a magyar kormány jelentős összeggel, mintegy 1,45 milliárd forinttal támogatta a Főtér.ro portált is fenntartó Erdélyi Médiatér Egyesületet, amely a jelek szerint közvetve átveszi a Simicska Lajos magyarországi üzletember érdekeltségébe tartozó Határok nélkül a magyar sajtóért Alapítványtól a székelyföldi lapcsaládot. Ezzel gyakorlatilag megmenekülnek a teljes csődtől.   

A megyeitanács-elnök kifejtette, hogy lekerült napirendről a lapterjesztői hálózat átcsalogatása a Hargita Népe megyei napilaphoz.

„Az más dolog, hogy ilyen vitákat kihasználva magyar emberek olyan felelőtlen cirkuszokat gerjesztenek, vagy olyan írásokat publikálnak, amelyek a bomlasztást, az egymástól való eltávolodást eredményezhetik” – ezzel azokat a sajtóban és a közösségi oldalakon is napvilágot látott híreket kommentálta, amelyek szerint a lapterjesztői hálózat átvételével azt segítette volna elő – a magyar kormány vélt szándékaival is szembemenve –, hogy valóban becsődöljön a székelyföldi médiabirodalom.

Kapcsolódók

Kimaradt?