Váratlanul megváltozott az iskolai szabályzat Romániában

A diákok konzultálása nélkül módosította az iskolai szabályzatot az oktatási minisztérium. A változásokat Liviu Pop tárcavezető kedd este jelentette be a Facebook-oldalán.

A romániai tanintézmények működésének és megszervezésének keretszabályzat módosító miniszteri rendelet szerint többek között nem büntethető az a diák, aki nem hord egyenruhát, az osztályzatot nem alkalmazhatják szankcionálási célokra a pedagógusok, és az iskolákban megszüntetik a szolgálatos diák intézményét.

Egy másik fontos módosítás szerint a diákok mobiltelefonját tanórák közben egy erre kijelölt helyen kell tárolni. A tanulók óra közben eddig sem használhatták, de maguknál tarthatták a készülékeket. Ez utóbbi módosítást máris bírálták a diákszervezetek. Ám a tanulók szervezetei elsősorban azt sérelmezik, hogy a minisztérium nem bocsátotta közvitára a szabályzat módosításait.

„A rendeletnek vannak pozitív részei. De nem bocsátották közvitára, s szerintünk megszegi a diákok jogállását is. Nem értünk egyet azzal, hogy elvegyék tőlünk a mobiltelefonokat. A készülékeket eddig sem használhattuk órák közben. A módosítás pedig azt sugallja, hogy a diákok mind potenciális szabályzatszegők” – nyilatkozta a HotNewsnak a konstancai diákok szervezetének elnöke, Constantin-Alexandru Manda.

Kapcsolódók

Kimaradt?