Magyar „jégművesek” építik a jéghotelt és a jégtemplomot a Bâlea-tónál

Az európai turisztikai különlegességnek számító jéghotelben már várják a vendégeket, a jégtemplom pedig január 20-ára készül el a tengerszint feletti 2034 méteres magasságban lévő Bâlea-tónál, a Fogarasi-havasokban. A jég birodalmát Szeben és Maros megyei, többségében magyar csapat építi.

Karácsonyra elkészült a Fogarasi-havasokban lévő a Bâlea-tó megfagyott vizéből épített tizennégy szobás szálló, amelyhez négy iglut is építenek. Ez páratlan turisztikai különlegességnek számít Európa-szerte. A 2034 méter magasan, a csak nyáron járható Transzfogaras út mentén fekvő Bâlea-tó az egyetlen hely a régióban, ahol a téli szezont ilyen formán is megpróbálják kihasználni – nem is eredménytelenül.

Rolling Stones-logó az ágy fölött

A jégszállodát tizenharmadik alkalommal építették meg, zömében magyar, Maros és Szeben megyei mesterek. Mint minden évben, a hotelt egy-egy központi téma szerint építik fel, illetve rendezik be. Az idei idényre a zene lett a kiválasztott tematika, ezért a szobáiban egyebek mellett a Rolling Stones, a Scorpions, Prince, Michael Jackson vagy a Holograf ihlette a belső formákat.

A falakon az együttesek ismert logóit láthatjuk, az énekesek alakját pedig jégből, hóból formázták meg a szakemberek. A bútorzat szintén egyedi: az asztalokat, a székeket, az éjjeliszekrényeket, a lámpatartókat és még az ágyakat is a tó jegéből faragták ki. A központi csarnokban büfét is kialakítottak, forralt bor, kávé, tea, üdítők és röviditalok vásárolhatók elfogadható áron.

Csöpögni kezdtek a falak

Egy jégtemplomot is építenek a szálló mellé, ennek munkálata a napokban zajlik, a kápolnát a tervek szerint január 20-ára kell befejezniük a mestereknek. Az egyik építő, Szilágyi Zoltán a Maszolnak elmondta, már a jéghotel felhúzását követően szokatlan nehézséggel szembesültek: a Fogarasi-havasok kétezer méternél magasabban fekvő részein ugyanis tartósan fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, a szálló egyes részein megolvadt a jég, ezért néhány helyen újra kellett rakni a falakat.

A kápolna építése a napokban teljes gőzzel zajlik. Szilágyi Zoltán elmagyarázta: láncfűrésszel vágják ki a tóból a jeget, motoros szánnal szállítják az építkezés helyszínére. A falakat a jégkockákból építik, közéjük havat lapátolnak, megtapossák, megöntözik vízzel, hogy megfagyjon. A tetőt úgy hozzák létre, hogy a falakra kofrácsot ácsolnak, majd erre rakják fel a jégtáblákat, amiket szintén hóréteggel és vízzel fagyasztanak össze. Amint a tető megkötött, a kofrácsokat eltávolítják.

Száz euró egy duplaágyas szobáért

A Bâlea-tónál létrehozott jégbirodalmat évente több tízezren megtekintik, a bátrabbak pedig ki is próbálják. A duplaágyas szobákért egy éjszakára száz eurót kell fizetni. Bár a belső hőmérséklet nem haladja meg a fagypontot, a működtetők szerint a szállóvendégeknek alvás közben nem kell fagyoskodniuk, mert jól szigetelő takarókkal és matracokkal vannak ellátva a szobák.

A több mint kétezer méter magasan lévő komplexumot egyébként csak felvonóval lehet megközelíteni a transzfogarasi út alsó szakaszáról. A felvonó egyszeri használatának ára felnőtteknek harminc lejbe kerül, gyermekeknek pedig fele ennyibe. Az ide látogatóknak érdemes arra felkészülniük, hogy ha dél tájban vagy ezután érkeznek, hatalmas sorok alakulnak ki a felvonóknál, előfordul, hogy órákat kell várniuk, amíg feljutnak a hegytetőre. A jéghotel 9-től 17 óráig a látogatók előtt is nyitva áll, a belépő egy főnek 15 lejbe kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?