Megyénként mutatjuk, mire számítson, ha a háziorvosára szorul

Országszerte tiltakoztak a háziorvosok szerdán az egészségbiztosítási rendszer hiányosságai és a szektor alulfinanszírozottsága miatt. Ingyen vizsgálták meg betegeiket, de nem állítottak ki recepteket ártámogatott gyógyszerekre.

Más esetekben csak a várandós nőket és a fogyatékos pácienseiket, illetve a krónikus betegségben szenvedőket látták el. Székelyföldön a háziorvosok többsége már aláírta vagy jelezte, hogy szándékában áll aláírni a március 31-ig meghosszabbított keretszerződéseket.

A háromszéki háziorvosok egyharmada már aláírta

A száz háromszéki családorvosból 35-en szerdán aláírták az idei évre érvényes szerződést az egészségbiztosítási pénztárral, számolt be a Maszolnak Dragoș Tatu. A Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója szerint a többi háziorvossal további tárgyalásokat folytatnak, és bíznak abban, hogy mihamarabb rendeződik a helyzet, minden családorvos elkezdi felírni pácienseinek az ingyenes és ártámogatott recepteket és kiállítani a szakorvosi beutalókat.

Érvényes szerződések hiányában a háromszéki háziorvosok szerdán ugyan dolgoztak, és pénzt sem kértek a betegektől, bár a vizsgálatokat nem téríti meg számukra a biztosító, de nem írtak recepteket és beutalókat - tudtuk meg. A Kovászna Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke, Lucia Sereş szerint minden háziorvos dolgozik, azok is, akik még nem írták alá az idei szerződésüket.

Emlékeztetett: hónapok óta kérik, hogy növeljék a családorvosi ellátásra szánt költségvetést, csökkentsék a bürokráciát, mert jelenleg papírhegyeket kell gyártaniuk ahelyett, hogy betegellátással foglalkoznának. Lucia Sereş sajnálatosnak tartja, hogy a háziorvosok nem tartottak össze, és egyesek aláírták a szerződést.

Ugyanakkor abban bíznak, hogy az egészségbiztosító és a kormány még ezen a héten teljesíti követeléseiket, és visszaáll minden a rendes kerékvágásba. A tiltakozás hatására az Egészségügyi Minisztérium 278 millió lejjel, azaz 17 százalékkal növelte meg az alapellátásra szánt költségvetést.

Hargita megye kiemelkedően jól áll

Hargita megyében a Kovászna megyeinél lényegesen jobb a helyzet. Az egészségbiztosítási pénztár igazgatója, Duda Tihamér arról tájékoztatta a Maszolt: a 148 családorvosból mindössze öten jelezték, hogy nem áll szándékukban meghosszabbítani a keretszerződést. Hozzátette, péntekig folyamatosan várják a háziorvosokat, hogy aláírják velük a szerződéseket, amelyekből több mint 80-at szerda délutánig már megkötöttek. Az igazgató ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy időközben a maradék öt orvos is meggondolja magát.

Szerdán több telefonhívás is érkezett a Hargita megyei egészségbiztosítóhoz a páciensektől, akik arról érdeklődtek, hogy orvosuknál elérhető-e az ingyenes szolgáltatás. Egy esetben személyesen tettek panaszt, miszerint az orvos nem fogadta a pácienst. A biztosítónál azt a tanácsot adták, hogy iratkozzon át más háziorvoshoz. Duda Tihamér hangsúlyozta, hogy a családorvosoknak bármikor lehetőségük lesz a március 31-ig meghosszabbított szerződést aláírni.  

A Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke, dr. Soós Szabó Klára a költségvetés-növeléssel kapcsolatban a Maszolnak kifejtette, hogy a 17 százalékos emelés messze nem elegendő, és a háziorvosok érdekképviselete elsősorban azt nehezményezi, hogy továbbra is az egységes országos egészségbiztosítási alap 5,8 százalékát szánják a háziorvosi rendszerre az általuk kért 10 százalék helyett.

Megyénként változik a háziorvosok hozzáállása

Fehér megyében szerdáig csak néhány családorvos írta alá az egészségbiztosító pénztárral az alapvető orvosi ellátásra vonatkozó szerződés meghosszabbítását. Gheorghe Haber, a Fehér megyei Családorvosok egyesületének elnöke arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a megyében dolgozó mintegy 200 családorvos közül december végéig körülbelül százan nyújtották be a keretszerződés meghosszabbítására vonatkozó kérelmet, de „csak néhányan” írták valójában alá a megállapodást.

Haber azt is elmondta, hogy szerdán átiratot nyújt be az általa képviselt egyesület az egészségbiztosítóhoz, amelyben a helyzet gyors megoldását és az egészségügyi alapellátás megfelelő finanszírozását sürgetik. A háziorvosok a szükséges esetekben ingyen megvizsgálták a betegeket, de nem adtak ki vényeket, sem beutalókat.

Az Arad Megyei Egészségbiztosítási Pénztár szerint a megyében egyetlen családorvos van, aki nem írta alá a keretszerződés meghosszabbítását, ő is csak azért, mert más szolgáltatóval kíván a jövőben együttműködni. Az Arad megyei családorvosok egyesületének elnöke, Adrian Dărăbanţiu azt mondta, az orvosok lelkiismeretére bízta, hogy aláírják-e vagy sem a szerződést, azzal érvelve, hogy „nem normális, hogy a páciensek szenvedjenek tőlük független körülmények miatt”.

A Beszterce-Naszód megyei háziorvosok zöme azonban nem fogja aláírni a kérdéses megállapodást a szakmai egyesület megyei elnöke szerint. Dumitru Niculai az Agerpresnek úgy nyilatkozott, hogy kollégái csatlakoznak az országos tiltakozáshoz. A rendelőkben ellátják a betegeket, de nem bocsátanak ki költségtérítéses recepteket. A háziorvosok képviselője szerint az idénre megszabott pénzügyi keret a családorvosi rendelők csődjéhez fog vezetni.

A megyében működő 140 rendelő 75-80 százaléka nem kívánja aláírni a pénztárral megkötendő szerződést. Ezzel szemben a Beszterce-Naszód megyei egészségbiztosító igazgatója, Camelia Ilişuan úgy nyilatkozott, hogy a szerződés meghosszabbítására vonatkozó kérvényt mindannyian benyújtották, de a meghirdetett tiltakozás miatt még nem írták alá.

Brassó megyében a 318 családorvos közül 242-en aláírták a keretszerződést, de – Andrea-Elena Neculau, a családorvosok megyei egyesületének elnöke szerint – azok is elégedetlenek, akik aláírták a szektorban észlelhető általános bizonytalanság miatt.

„Megalázó", ahogy velük bánnak

A Kolozs megyei családorvosok fogadták a pácienseket, főleg a krónikus betegségekben szenvedőket, illetve a sürgősségi ellátásra szorulókat, de nem állítottak ki ártámogatott vényeket, sem pedig beutalókat. Emiliana Costiug, a Kolozs megyei háziorvosok egyesületének alelnöke arról tájékoztatott, hogy az egészségbiztosítóval aláírandó szerződés „megalázza az orvosokat”, az egységes informatikai rendszer miatt pedig túlságosan bürokratikussá vált a rendszer, orvos és betege között inkább adminisztratív jellegű beszélgetés zajlik valós gyógyítás helyett. Ezekben a napokban tehát ingyen vizsgálják meg a pácienseket, beadják a védőoltásokat, de semmiféle olyan papírt nem írnak alá, amelyhez az egészségbiztosító pénztárral való szerződés szükséges.

Az orvosok a rendszer alulfinanszírozottsága ellen is tiltakoznak, hiszen a rendelők működésére kiutalt összegből kell fedezniük a kabinet működésének költségeit, az orvosi típusnyomtatványok beszerzését, az informatikai eszközöket, és az ő vállukon van az asszisztens fizetésének biztosítása is. Emiliana Costiug kifejtette: az orvosok addig fognak tiltakozni, amíg szükségesnek tartják.

Szatmár megyében a 147 családorvosból 23 írta alá szerdáig a kérdéses szerződést. Szeben megyében aláírták ugyan a megállapodást az egészségbiztosítóval, de – a tiltakozókkal való szolidaritás jeléül – megtagadták szerdán, hogy ártámogatott recepteket vagy szakorvoshoz, illetve kórházba szóló beutalót állítsanak ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?