A héten ingyenes, utána jelentősen drágul a parkolás Sepsiszentgyörgyön

Ezen a héten ingyen, jövő héttől már a tavalyinál 50 százalékkal drágábban lehet parkolni Sepsiszentgyörgyön. Az önkormányzat tájékoztatása szerint ezen a héten nem működnek a parkolóautomaták, ugyanis zajlik az új díjszabásra való átállás Sepsiszentgyörgyön.

A sepsiszentgyörgyi képviselő testület tavaly év végi döntése értelmében januártól 50 százalékkal nő a parkolási díj, de a bevételt célirányosan, tanintézetekre, kerékpáros közlekedés fejlesztésére és akadálymentesítésre költik. Idén egy óra parkolás az eddigi 2 lej helyett 3 lej lesz, a napidíj 10 lejről 15 lejre emelkedik. Ha az autós SMS-ben vásárol, akkor 0,65 euro+ÁFA/óra és 3 euró+ÁFA/24 óra a parkolási jegy ára. Az évi kedvezményes bérlet 300 lejről 500 lejre emelkedik, a rendes évi bérlet pedig 600 lejről 1000 lejre nő.Fotó: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tavalyi bevétele parkolási díjakból 782 ezer lej volt, ez idén várhatóan legalább 50 százalékkal emelkedik. A díjszabásemelés szükségességét magyarázva Antal Árpád polgármester korábban kifejtette: fenntartják azt az álláspontjukat, hogy az ingatlan adót nem emelik, bár amikor így döntöttek, még nem tudták, hogy a kormány jelentős bevételektől fosztja meg az önkormányzatokat. Ezzel szemben bevállalták a parkolási díj emelésének népszerűtlen döntését, azonban az így befolyt összeget célirányosan költik el.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén 3 támogatási alapot hoz létre, és a parkolási díjakból befolyt összegeket különböző közösségi problémák megoldására fordítják. Az összeg felét az oktatási intézmények digitalizációjára költik, így interaktív táblákat és egyéb digitális oktatási eszközök vásárlását támogatják. A parkolási díjakból befolyt összegek negyedét a kerékpárral közlekedők támogatására fordítják, így vásárlási utalványokat bocsátanak ki a biciklit vásárolni szándékozók számára, illetve az ingyenes városi biciklibérlési rendszer feltételeit szeretnék megteremteni.

A fennmaradó összegből (25 százalék) a fogyatékkal élő sepsiszentgyörgyiek helyzetén szeretnének könnyíteni. Támogatják a kerekesszék vásárlását, átalakítják a villanyrendőröket, illetve hangjelzésekkel akadálymentesítik az úttesten való átkelést a vakok és gyengénlátók számára is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?