Évértékelőt tartott Csíkszereda városvezetése

Kihívásként tekint 2018-ra Csíkszereda városvezetése, a 16 millió lejes bevételcsökkenés ellenére elnyert pályázatoknak köszönhetően fejlesztésekben gondolkodnak, több millió eurós, illetve a város mobilitását fejlesztő beruházásnak az előkészítése is elkezdődik.

Évértékelő beszélgetést tartott Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, valamint Szőke Domokos és Füleki Zoltán alpolgármester.

Szőke Domokos a városban tapasztalt közlekedési és parkolási gondokkal kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Véleménye szerint az utóbbi években Csíkszereda egyre inkább gyalogosbarát város lett. Elhangzott: olyan mértékben nőtt a gépjárművek száma Hargita megye székhelyén, hogy ma már nehéz tartani velük a lépést, és helyet biztosítani nekik, hiszen nem lehet a városban soksávos sugárutakat építeni.

Ezt tetézi az idén kialakult áldatlan helyzet a parkolási rendszerben. Mint ismeretes, a rendszert korábban működtető City Parkinggal nem tudtak erre az évre szerződést kötni, emiatt a közlekedés és főleg a parkolás egyre kaotikusabbá vált a városközpontban.

„Az útügyi rendőrséggel elég rossz az együttműködésünk: semmilyen forgalommal kapcsolatos változtatást nem vezethetünk be, amíg ők nem hagyják jóvá. A hatóság követelte, hogy a helyzet megoldására szakbizottságot hozzunk létre, mi ezt meg is tettük, ők azonban nem jöttek el az első gyűlésre, sőt jelezték, hogy nem értenek egyet bizonyos tagok jelenlétével” – részletezte a nehézségeket az alpolgármester.

Füleki Zoltán a közbeszerzési törvény támasztotta nehézségeket emelte ki, mint mondta, a kiírásokkal foglalkozó polgármesteri hivatali kollégákat leterheli a nehézkes bürokrácia. Mindennek ellenére sok terv van folyamatban, több finanszírozási szerződést is aláírtak, többek között európai uniós támogatásokra, valamint helyi fejlesztési programokra.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester 2017-tel kapcsolatban kiemelte a Filmszereda, valamint a Székelyföld Kerékpáros Körversenyének jelentőségét, de mindkettőről azt gondolja, hogy van még, amit dolgozni a jobbá tételükön. Kitért az utóbbi hónapokban nagy port kavaró városi kulturális élet átszervezésére is.

„A bevételkiesés miatt kénytelenek vagyunk minden kiadásunkat a megfelelő szintre vinni. Eddig a költségvetésünk nagyhányadát emésztette fel a múzeum, a színház és a táncegyüttes. Ez nagy luxus akkor, amikor a jövő évi költségvetésünkben 16 millió lejes hiánnyal kell számolnunk” – fejtette ki a polgármester.

Hozzátette, hogy a megyeszékhely elnyert egy városi mobilitás fejlesztését célzó, közel 20 millió eurós pályázatot. Aggodalmát fejezte ki azonban, mivel annak lebonyolításához hatékony munkaerőre van szükség a polgármesteri hivatalban, ennek érdekében pedig még meg kell tenniük néhány lépést. Véleménye szerint, ha egy intézményrendszerrel gondok vannak, akkor magát a rendszert kell átszervezni, nem az egyes intézményeket.

A városvezetők mindezzel együtt bizakodóan tekintenek a következő évre, azonban hangsúlyozták, hogy az év egyik legnagyobb kihívása a jó kommunikáció megvalósítása lesz.   

Kapcsolódók

Kimaradt?