Kanadai szakértők segítenek oltani a határ mellett lángoló földgázkutat

A Szatmár megyei tűzoltók és a földgázkitermelést végző cég kanadai szakemberek bevonásával próbálja eloltani azt a heves tüzet, amely hétfő hajnalban lobbant fel a magyar-román államhatártól mintegy tíz kilométerre, egy nagymajtényi földgázkútnál.

Az érintett vállalat keddi közleménye szerint a balesetet egy váratlan földgázkitörés okozta. A vállalat a földgáz kitermelését készítette elő Nagymajtényban, és lefúrt a földgázrétegig, de még nem szerelte fel a gázkitörés megelőzését biztosító berendezést. A balesetben senki nem sérült meg.

A helyszínre vezényelt tűzoltók biztosították, hogy a többméteres lángok ne gyújtsák meg a közeli gazdaságokat, de – a robbanásveszélytől tartva – egyelőre hozzá sem fogtak a tűz eloltásához.

A Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) közleménye szerint az oltási művelet megkezdéséhez kanadai szakértők érkezését várják, akiket a földgázkitermelő cég hívott a helyszínre.

FRISSÍTÉS: Felfogják a kiáramló gáz egy részét, hogy csökkenjen a nyomás, mielőtt oltani kezdenék a nagymajtényi földgázkútnál kiütött tüzet - tájékoztat az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) közleménye. A helyszínen Daniel Dragne, az IGSU főkapitánya vette át a parancsnokságot. Kedd este angliai, holland és kanadai szakemberek részvételével kielemezik a helyzetet, és döntenek a további teendőkről.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?