A romániaiak többsége ragaszkodik a hagyományos ünnepi kellékekhez

A romániai lakosság több mint 84 százaléka a téli ünnepeket a karácsonyfával és a díszvilágítással asszociálja, 78 százalékuk az időszaknak megfelelő ünnepi zenét hallgat, derül ki az Agerpres hírügynökségnek küldött tanulmányból.

Az ELBI Electric&Lighting vállalkozás által készített közvélemény-kutatás szerint az ünnepek alkalmával a román állampolgárok 72 százaléka szeretteivel tölti szabadidejét, 15 százalékuk az időszaknak megfelelő programot alakít magának, 13 százalékuk pedig a pihenést választja. A felmérésből az is kiderült, hogy a bukovinai románok ragaszkodnak leginkább az év végi ünnepekhez, a válaszadók jelentős részének a legfontosabb a szeretteivel töltött idő (93 százalék), sokan figyelnek a hagyományok őrzésére (85 százalék), a díszvilágítást pedig 78 százalékuk tartja fontosnak.

Életkor szerint a 65 évnél idősebbek a legszívesebben szeretteikkel töltenék ezeket a napokat (93 százalék), ünnepi zenét hallgatnak ilyenkor (100 százalék), és 94 százalékuk nem tudja elképzelni karácsonyfa nélkül az ünnepeket. A 25 és 34 év közötti fiatalok ilyenkor a karácsonyfát díszítik legszívesebben (94 százalék), díszkivilágítást szerelnek fel (85 százalék), és 72 százalékuk tölti szeretteivel az ünnepeket.

A városon élők 93 százaléka asszociálja a karácsonyfával az év végi ünnepeket, és 73 százalékuk a szeretteivel eltöltött időt tartja fontosnak, míg a vidékiek 89 százalékban köti a téli ünnepeket a karácsonyfához és a díszvilágításhoz.

A felmérésből kiderült az is, hogy a nők a karácsonyfát és az ünnepi zenét, míg a férfiak a karácsonyfát és a díszvilágítást kedvelik jobban. A felmérést 2017. szeptember 18-a és október 19-e között végezték, 670, 18 és 65 év közötti személyt kérdeztek meg országszerte.

Kapcsolódók

Kimaradt?