A Nők Menetének és Harvey Weinsteinnak köszönhetjük idén az év szavát

A feminizmust kiáltották ki a 2017-es év szavának a Merriam-Webster amerikai angol értelmező szótár szerkesztői, akik szerint a felhasználók idén 70 százalékkal többször kerestek rá a kifejezésre a népszerű lexikon honlapján, mint 2016-ban.

Peter Sokolowski, a massachusettsi központú szótárcég szerkesztője szerint a rákeresések számát több esemény is emelte. Kiemelte ezek között a Washingtonban és világszerte több helyen is megrendezett januári Nők Menete nevű tüntetéssorozatot, a Harvey Weinstein amerikai sztárproducert és a média, a politika, valamint a szórakoztatóipar egyéb szereplőit ért vádak nyomán indult, a közösségi médiában elterjedt #metoo kampányt, valamint az amerikai elnökválasztást.A kifejezésre A szolgálólány meséje (The Handmaiden) című népszerű sorozat, valamint a Patty Jenkins rendezte Wonder Woman nyomán is sokan rákerestek.

Az elmúlt években a feminizmus szó többször is szerepelt az év legtöbbet keresett szavainak tízes listáján, 2015-ben például az év szavának választott „izmus” révén. Abban az évben az -izmus képzős szavak közül a szocializmus, a fasizmus, a rasszizmus, a feminizmus, a kommunizmus, a kapitalizmus és a terrorizmus szócikkre kerestek rá a legtöbben a lexikon honapján.

1841 óta szó a feminizmus, de azóta változott a jelentése

A Merriam-Webster 2003 óta választja ki az év szavát. A tavalyi győztes a szürrealizmus volt. A feminizmus szó 1841-ben tűnt fel először a szótárban, méghozzá a vállalatot megalapító Noah Webster révén, aki az An American Dictionary of the English Language átdolgozott kiadásaiba vette bele. „Akkoriban ez egy nagyon új kifejezés volt” – mondta Sokolowski, hozzátéve, hogy Webster gyakorlatilag a női tulajdonságok összességeként határozta meg a feminizmust.

A 19. században aztán orvosi értelemben használták a serdülőkor testi jellegzetességeire utalva, mígnem politikai tartalommal telt meg a kifejezés. A Merriam-Webster ma már a nemek politikai, gazdasági és társadalmi egyenlőségének elméleteként fogalmazza meg a feminizmust, amely magába foglalja a női jogok és érdekek érvényesítését szolgáló szervezett tevékenységeket.

Az idei esélyesek között volt a complicit (bűnrészes), amelyet a Dictionary.com amerikai szótár az év szavának választott, valamint a recuse (elutasít, tagad), amelyre azután kerestek rá sokan, hogy Jeff Sessions amerikai igazságügyi minisztert Donald Trump elnökválasztási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti kapcsolatokról faggatták novemberben.

Kapcsolódók

Kimaradt?