Folytatták a tiltakozást a munkaügyi tárcának alárendelt intézmények alkalmazottai

A munkaügyi minisztérium egyes alintézményeinek dolgozói tiltakoztak kedden országszerte a 2018. január elsejétől várható fizetéseik alacsonynak ítélt összege, valamint a nem megfelelő munkakörülmények miatt. 

A nyugdíjpénztár több területi kirendeltségénél a kedd már a tiltakozó megmozdulások második napja volt. Az alkalmazottak amiatt elégedetlenek, hogy fizetéseik az ígéretek ellenére nem fognak megnőni, holott egyre több elvégzendő feladatot rónak rájuk. 

Konstancán például a nyugdíjpénztári dolgozók mellett a munkaügyi felügyelőség és a megyei szociális ellátó ügynökség alkalmazottai is spontán tiltakozásba kezdtek a három intézmény közös székhelye előtt, fizetésemelést követelve. Szatmárnémetiben a nyugdíjpénztárnál és a munkaügyi felügyelőségen is beszüntették egy időre a munkát, az új bérezési rendszer ellen tiltakozva. 

Ioan Flore, a munkaügyi felügyelőség dolgozóinak képviselője azt mondta: kollégái felháborodását az váltja ki, hogy lecsökkent a munkahelyek száma az intézményen belül, így évről-évre több feladat jut az alkalmazottakra, akiket ráadásul sokszor szóbeli bántalmazásokkal illetnek, megfenyegetnek munkájuk végzése során. Flore kifejtette: január elsejétől az ígéretek dacára nem nő a fizetésük, sőt, a költségvetés egyre kisebb. 

A munkaügyi tárca hatáskörébe tartozó intézmények alkalmazottai Besztercén, Iaşi-ban és Brăilán is tüntettek kedden az alacsony bérek és a kedvezőtlen munkakörülmények miatt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?