Mi is az a vörös jelzésű készültség a súlyos tömegbalesetek után?

A Hargita megyei Gyergyótölgyes közelében vasárnap reggel történt buszbalesetnek két halálos áldozata volt, négy személyt súlyos állapotban szállítottak kórházba. Az illetékesek az úgynevezett vörös jelzésű beavatkozási terv (románul planul roşu de intervenţie) szerint jártak el. A csíkszeredai kórház sürgősségi osztályának vezetőjétől arról érdeklődtünk, hogy mivel jár a magas fokozatú készültség.

A baleset után három áldozat került a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba, egy személyt Marosvásárhelyre szállították, hárman a maroshévízi városi kórházban maradtak, mivel nekik kisebb sérüléseik voltak, 11 ember pedig visszautasította az orvosi ellátást, illetve a kórházba szállítását.

„Az egyik áldozatnak plasztikai sebészeti beavatkozásra volt szüksége, mivel esetében a fül- és arcbőr roncsolódott, őt ezért szállították Vásárhelyre. A három legsúlyosabb állapotban lévő személy Csíkszeredába került. Őket egy több személy szállítására alkalmas különleges mentőautóval vittek Csíkszeredába, amelyen ott volt egy rohammentős csapat orvossal, asszisztensekkel. Mindhárom áldozatot azzal az autóval szállították be, miután mindegyikük állapotát a helyszínen stabilizálták, majd lélegeztető gépre kapcsolták őket” – számolt be a mentés folyamatáról az osztályvezető szakorvos.  

Az egyik beteg sokkos és válságos állapotban volt, medencetöréssel, illetve húgyuti szakadással szállították be a kórházba: sebészeti és urológiai műtétet is végrehajtottak rajta, most pedig az intenzívterápiás osztályon tartják megfigyelés alatt, ugyanis a medencetörése környékén nem állt el a vérzése.

A másik sérültnek súlyos koponya-, illetve mellkasi sérülése van, ami miatt a tüdeje is roncsolódott, emiatt a mellkassebészeti osztályon tartják megfigyelés alatt. A harmadik áldozatnak koponya- és arctraumája van, őt a szájsebész műtötte meg, és a fül-orr-gége osztály szájsebészeti részlegén tartják megfigyelés alatt.

Kórházszintű készültség, azaz fehér terv

Kacsó Jolán arról is beszámolt, hogy milyen forgatókönyv szerint járnak el olyan vészhelyzet esetén, amikor a készenléti felügyelőség (ISU) „vörös tervet” léptet életbe. A terv kibocsátása a megyei felügyelőség parancsnoka, valamint a prefektus feladata. Ekor a sürgősségi kórházakban az úgynevezett fehér terv lesz érvényes, amely kórházszintű katasztrófakészültséget von maga után: minden sürgősségi orvosnak, általános sebésznek, mellkassebésznek, idegsebésznek készenlétben kell állnia a kórházban, illetve a műtőt is elő kell készíteni, mire megérkeznek a sérültekkel a kórházba.

Amint a sürgősségi osztály vezetője elmondta, a vasárnapi balesetnél reggel 6 óra 30 perckor bocsátották ki a vörös tervet, az áldozatok pedig 12 óra 30 perckor érkeztek meg a csíkszeredai kórházba. A rohammentővel kiérkező orvos előbb a helyszínen stabilizálta a beszállítandó áldozatok állapotát, csak ezután indulhattak el Csíkszeredába. A viszontagságos időjárás azonban közrejátszott abban, hogy a speciális mentőautó valamivel hosszabb idő alatt tette meg a mintegy 120 kilométeres távolságot Gyergyótölegyestől Csíkszeredáig. 

Kapcsolódók

Kimaradt?