Munkatársa bankkártyájára vásárolt egy háromszéki fiatal

Csalárd módon tulajdonította el kollégája bankkártyájának adatait és azokat használva nagy összegű online vásárlásokat folytatott egy sepsiszentgyörgyi fiatal – közölte a háromszéki rendőrség.

Nicoleta Tolvaj Marin szóvivő szerint a hét elején egy 47 éves férfi kért segítséget a nyomozóktól és elpanaszolta, hogy amikor megvizsgálta bankszámlája egyenlegét, feltűnt neki, hogy több olyan tranzakció is történt a személyes bankszámlájáról, amit nem ő kezdeményezett. A panaszos szerint 5200 lejjel károsították meg olyan online vásárlások révén, amiket nem ő kezdeményezett.

A háromszéki nyomozóknak sikerült azonosítaniuk az elkövetőt egy 25 éves fiatalember személyében, akiről kiderült, hogy az áldozat munkatársa, és úgy jutott a panaszos bankkártya adatainak tulajdonába, hogy kihasználva annak figyelmetlenségét lefényképezte a bankkártyát, az azon lévő adatokat felhasználva online vásárlásokhoz. A háromszéki rendőrség bűnvádi eljárást indított a gyanúsított ellen és próbálják behajtani rajta az okozott kárt.

A Kovászna megyei rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy nagy odafigyeléssel kell kezelni és tárolni a bankkártyákat, hiszen ma már léteznek olyan online vásárlási lehetőségek, amelyekhez nem szükséges a PIN kód használata, elégséges a bankkártyára nyomtatott adatok ismerete. A rendőrség ajánlása szerint hasznos, ha a bankjuktól kérik annak a szolgáltatásnak az aktiválását, amely minden tranzakciót követően SMS-ben értesíti erről a bankkártya tulajdonosát. Ezáltal, ha a tulajdonos által nem engedélyezett tranzakció történik, azonnal lehet zárolni a kártyát és értesíteni a hatóságokat.

Kimaradt?