Bukarest főpolgármestere: elköltöztetjük a karácsonyi vásárt a Győzelem térről

Gabriela Firea ezt azután közölte, hogy szombaton tüntetők próbálták megakadályozni a vásár és a színpad felépítését.  

A bukaresti főpolgármesteri hivatal szerdán jelentette be, hogy karácsonyi vásárt szervez a kormány épülete előtti téren, ott, ahol a kormányellenes tüntetések szoktak zajlani. A tüntetések szervezői a Korrupció öl! elnevezésű közösségi oldalon fejezték ki tiltakozásukat a hivatal döntése ellen. Szerintük a vásár révén akarja megakadályozni a hivatal, hogy a tüntetők a kormány előtt fejezzék ki elégedetlenségüket.Fotó: Bogdan Buda/Inquam Photos

Szombat délelőtt a csendőrök kordonokkal kerítették el a kormány épülete előtti teret, hogy a szervezők elkezdjék a vásár és a színpad felépítését. Ekkor a tüntetők már kivonultak a Győzelem térre, és próbálták megakadályozni a munkálatokat. Szétszedték a kordonokat és a színpad állványzatát. A csendőrség és a tüntetők között dulakodás tört ki, három személyt előállítottak, rendbontásért  összesen 7 ezer lejes büntetést róttak ki. 

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere a történések fényében szombat délután közölte: mégsem lesz karácsonyi vásár a Győzelem téren. Azt nyilatkozta: keserűséggel vette tudomásul, hogy a „verbálisan és fizikailag agresszív” tüntetők miatt a bukaresti főpolgármesteri hivatal képtelen egy törvényes eseményt megszerveni. „Meg kell állapítanom, hogy a mai nap egy olyan időszak kezdete, amikor lábbal tiporják Románia alkotmányát és az ország törvényeit úgy, hogy az állami intézmények ezt nem gátolják meg. Ez az anarchia kezdete" – fogalmazott.

Délután több teherautó érkezett a helyszínre, elszállították az állványzatokat. 

Az új helyszín a Szociáldemokrata Pártot (PSD) is megosztotta, Mihai Tudose miniszterelnök például nem támogatta a helyszínválasztást, mert az emberek nehezen jutnak el a helyszínre, valamint szerinte ez egy félreértelmezhető gesztus, hiszen mindenki tudja, hogy a Győzelem téren szokták a tüntetéseket szervezni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?