Tízezrek „menekülnek el” Romániából december elsejére

A Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen másfél óra kellett az átjutáshoz.

A november 30-i és december elsejei munkaszüneti napokkal megtoldott hétvégére „menekülésszerűen” indult meg a tömeg külföldre kikapcsolódni. Ki a közeli magyarországi fürdővárosok felé, ki a bevásárlóközpontkhoz veszi az irányt, de van, aki még távolabbra igyekszik, mondjuk, az osztrák Alpokban meghirdetett besízési akciókat igyekszik kihasználni.

Csütörtök délelőtt így jelentősen megnövekedett a várakozási idő a közúti határátkelőkön. A határrendészet forgalomfigyelő online alkalmazása szerint csütörtök délben a legtöbbet, 90 percet Arad megyében, a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen kellett várakozni, pedig hat kilépő sávon üzemelt a vámkezelés. A nagylaki közúti határátkelőnél 50, a Tornya–Battonya határátkelőhelyen átlagosan 45 perc volt a várakozási idő. Ehhez képest „röpke” tíz percet kellett várakozni Gyulavarsándnál.

A szomszédos megyékben sem voltak sokkal jobbak a viszonyok: a Temes megyei Nagycsanád–Kisszombornál 70 percbe telt az átkelés. Igazi „nagyüzem” van Bihar megyében: az Érmihályfalva–Nyírábrány átkelőhelyen 80, a Székelyhíd–Létavértes átkelőhelyen 50, a Bors–Ártánd határátkelőhelyen átlagosan 50 percet kellett várakozniuk a személygépkocsiknak, pedig négy sávon zajlik kifelé az útiokmányok ellenőrzése (itt a kamionoknak több mint négy órába tellett az átjutás, míg Nagylaknál szintén a teherszállítóknak 50-60 percbe!); a Nagyszalonta–Méhkerék átkelőhelyen 10 perc türelemre van szükség. A Szatmár megyei Pete–Csengersima határátkelőhelyen a gépkocsik hat sávon haladhatnak kifelé, de így is 50 percet kell átlagosan várakozni, viszont a kamionsofőrök készüljenek fel, mert három óra és 20 perc, amíg átjuthatnak a határon. A Csanálos–Vállaj átkelőhelyen átlagosan 80 percet kell várakozni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?