December elsejétől vízum nélkül utazhatunk Kanadába

December elsejétől vízum nélkül utazhatnak Kanadába a román állampolgárok, amennyiben az utazás turisztikai, család- vagy barátlátogatási, illetve üzleti lehetőségek felmérése céljából történik és a kint-tartózkodás időtartama nem több hat hónapnál - emlékeztet a külügyminisztérium. 

A tárca azt is leszögezi, hogy az vízumkötelezettség megszűnésének időpontja december 1-je, romániai idő szerint 16 óra. 

Azoknak a román állampolgároknak, akik repülővel szándékoznak Kanadába utazni (akár végcélként, akár tranzitországként), előzőleg elektronikus utazási engedélyt (Electronic Travel Authorization - eTA) kell beszerezniük. Ezt csak online, a www.Canada.ca/eTA-Romania honlapon kérhetik az érvényes útlevéllel rendelkező utazni vágyók. Az alkalmazás december elsején, 16 órakor válik elérhetővé. 

Az eTA-engedély minden olyan ország állampolgárára nézve kötelező, amellyel szemben Kanada eltörölte a vízumkötelezettséget. Az eTA engedély 5 évig, illetve az útlevél lejártáig érvényes. 

Azoknak, akik szárazföldi vagy vízi úton lépnek Kanada területére, nem szükséges az eTA engedély, elég az útlevél felmutatása. Azoknak, akik hat hónapnál hosszabb időre szeretnének Kanadába utazni képzés céljából, tanulási engedélyt kell kérvényezniük. 

Munkavállalási engedélyre van szükségük mindazoknak, akik dolgozni szeretnének ebben az országban, időtartamtól függetlenül - figyelmeztet a külügyi tárca. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?