FSLI: 250 ezerre becsülik a tanulási zavarral küzdő gyermekek számát

Világszinten a gyermekek 10 százaléka tanulási zavarral küzd, és 3-5 százalékban súlyos esetekről van szó. Romániában 250 ezerre becsülik a tanulási zavarral küzdő gyermekek számát - hívja fel a figyelmet közleményében a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI). 

"A súlyosan diszlexiás, diszgráfiás vagy diszkalkuliás gyerekek a klasszikus módszerekkel nem tudnak megtanulni olvasni, írni, számolni, rájuk külön oda kell figyelni ahhoz, hogy a többiekkel egyenlő esélyeket biztosítsunk nekik" - áll a közleményben. A FSLI szerint Romániában nem létezik pontos statisztika a tanulási zavarokkal küzdő gyerekekről, így nehéz rajtuk segíteni. 

"A FSLI becslései szerint hozzávetőlegesen 250 ezer gyerekről lenne szó, akiknek különleges oktatási és tudásfelmérési körülményeket kell biztosítani, az őket tanító pedagógusoknak pedig megfelelő képzésben kell részesülniük" - mutat rá a közlemény. 

A tanügyi szakszervezetek - Bukarest önkormányzatával közösen - konferenciát szerveztek kedden a tanulási zavarokkal küzdő gyermekeknek az iskolába való beilleszkedéséről. A projekt célja többek között megértetni, hogy milyen nehézségekkel küszködnek ezek a gyerekek, továbbá elősegíteni a tanulási zavarokra való hajlam felismerését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?