Kiadós havazásra és erős szélre figyelmeztetnek Székelyföldön

Havazásra, havas esőre és erős szélre vonatkozó riasztásokat adott ki vasárnap a meteorológiai szolgálat.

Vasárnap 18 órától hétfő 14 óráig esőre és hóra figyelmeztetnek, az eső és a hó nyugatról érkezik és az ország egész területére kiterjed. Bánságban, Körösvidéken, Máramarosban és a hegyekben a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-20 litert négyzetméterenként. Máramarosban, Észak-Moldvában és Erdélyben havas esőre kell számítani. Havazni a hegyekben fog.

Hétfőn 16 órától kedd 16 óráig elsőfokú eső- és szélriadó lép életbe Havasalföldön, Kelet-Olténiában és Dél-Moldvában. Itt a lehulló csapadék mennyisége helyenként a 40-50 litert is meghaladhatja négyzetméterenként.

Hétfőn 16 órától kedd 18 óráig elsőfokú hóriadót bocsátott ki a meteorológiai szolgálat a Kárpátokra, Dél- és Kelet-Erdélyre és Nyugat-Moldvára. A hegyekben nagy mennyiségű hóra kell számítani, és erős szélre, melynek sebessége az 55-70 kilométert is meghaladhatja. Erdélyben havazásra főleg hétfő éjszakától számíthatunk.

A meteorológusok hét megyére külön riasztást bocsátottak ki a kiadós havazás és az erős szél miatt. Brassó, Kovászna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița és Argeș megyékben másodfokú riasztás lép érvénybe hétfő 20 órától kedd 16 óráig. A szél erőssége akár az 55-70 kilométer/órás sebességet is meghaladhatja. Rossz látási viszonyokra figyelmeztetnek.

Kimaradt?