Vallásoktatás: kötelező is meg nem is

Kedden zárult le az új oktatási kerettanterv közvitája. Az újdonságok közt szerepel többek között az is, hogy idéntől az előkészítő osztályban is kötelező tantárgy lesz a vallásoktatás. A szülők ezentúl is írásban kérhetik az iskolák vezetésétől, ha nem kívánják, hogy gyerekük ezekre az órákra járjon. A részletes tantervet valamennyi felekezet maga állítja össze.

A kerettantervben nem változtattak a vallásoktatást illetően, az egyetlen újdonság az, hogy az előkészítő osztályos gyerekeknek is oktatni fogják a vallást mondta el a maszol.ro-nak Bartolf Hedwig Hargita megyei főtanfelügyelő. Ha nem akarják, hogy gyerekük vallásoktatásban részesüljön, a szülőknek ugyanúgy lehetőségük van ezt írásban kérni az iskolák vezetőségétől, mint a korábbi években. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ez Hargita megyében ritkán fordul elő: a szülők több mint 99 százaléka helyesli az iskolai vallásoktatást.vallas

Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei írásban kérték, hogy „mentsék" őket fel a vallásoktatás kötelezettsége alól, valamilyen más tantárgyat kell választaniuk, hogy meglegyen a heti kötelező óraszám. Ha az iskolának nincs lehetősége biztosítani egy másik tantárgyból a foglalkoztatást, létezik egy köztes megoldás, amelyben a gyermek részt vesz ugyan az órán, azonban nem kell felelnie, sem lezárni őt a tantárgyból, ha a szülő kérelmezte azt.

Léstyán Andrea csíkszeredai vallásoktató szerint ha valaki át akarja adni a keresztény értékrendet a gyermeke számára, akkor azt már születésétől fogva elkezdi. Az iskolai vallásoktatás nem hittérítésről szól, mint egy szektánál, hanem sok játékkal és kreatív készségfejlesztő foglakozással színesített órákról – tette hozzá az oktató.

Kimaradt?