Medve-ügy: az EU környezetvédelmi szakbizottsága is támogatja Borbolyék jelentéstervezetét

Miután a szenátus környezetvédelmi bizottsága előtt is hangsúlyozták a romániai medveproblémát, november 22-én, szerdán Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke és a témában felelős raportőr a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága (ENVE) előtt is felszólalt. A raportőr jelentéstervezetét a szakbizottság többségi szavazattal elfogadta. Ezt követően a Régiók Bizottsága január végén szavaz a raportőr jelentéséről.

A raportőr kiemelte, hogy nem a medvék eltávolítása a cél, hanem az emberek biztonságának a szavatolása. A probléma mielőbbi megoldást követel, hiszen a megye medveállománya közel Finnország teljes állományával egyezik meg. Borboly Csaba ennek fényében hangsúlyozta, hogy amennyiben erre a problémára nem születik megoldás, a lakosság saját kézbe veszi az ügy kezelését, ez pedig egyértelműen további károkat okoz a medveállományban.Illusztráció: Mediafax

Hosszú távú megoldást a felelős vadgazdálkodás jelentene, hiszen jelenleg csak beavatkozásra van lehetőség, ami nem elég ahhoz, hogy egészséges állományt tartson fent az ország. A beavatkozás csupán a hatásokat kezeli, a kiváltó okot nem. Mindezek mellett az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapjából lehetőség van a Natura 2000-es területekre lehívni kompenzációt, amelyet a bukaresti kormány nem vesz figyelembe.

Leszavazták Borboly Csaba azon javaslatát, hogy 2019-ben, amikor Románia szervezheti meg az első féléves soros elnökségi ülést a fővárosban, kerüljenek megvitatásra a nagyragadozókat érintő kérdések.

A raportőr munkáját Csák László szakértő segíti, aki szerint jól láthatóak a területi különbségek: ahol századokkal ezelőtt kiirtották a ragadozókat, ott tabunak számít a téma, de Finnországban, Dél-Tirolban, Alsó-Szászországban, vagy Castilla y Leonban, ahol a nagyragadozók jelen vannak, erős támogatást adnak Borboly Csaba javaslataihoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?