Több száz APIA-alkalmazott tüntet a mezőgazdasági minisztérium előtt

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségeinek hozzávetőlegesen 600 alkalmazottja tüntet 11 órától a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt. Tiltakozó akciójuk 14 óráig tart. 

Az APIA-alkalmazottak elégedetlenségének fő oka, hogy az új bértörvény január 1-jétől életbe lépő rendelkezései, illetve az adóügyi intézkedések miatt - mint állítják - jelentősen csökken majd a fizetésük. A tiltakozók kérik továbbá, hogy a megyei kirendeltségeknél dolgozók bérét igazítsák a központi apparátus fizetéséhez. 

Octavian Mateescu szakszervezeti elnök szerint hozzávetőlegesen 500-600 személy vesz részt a fővárosi megmozduláson. "Január 1-jétől 30 százalékkal csökken majd a bérünk, ez 700 és 2.800 lej közötti összeget jelent. Reméljük, hogy kéréseink meghallgatásra találnak Petre Daea miniszternél és a kormánynál" - nyilatkozta a szakszervezeti bizalmi, hozzátéve, nem tudja még, hogy behívják-e őket tárgyalásra vagy sem. 

Az APIA megyei kirendeltségeinek alkalmazottai múlt csütörtökön, majd hétfőn is többórás munkabeszüntetést tartottak. 

A mezőgazdasági tárca vezetője akkor azt üzente nekik, hogy "legyenek nyugodtak és dolgozzanak". Az APIA vezérigazgatója, Adrian Pintea múlt héten úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy elkészült egy sürgősségirendelet-tervezet, amely rendezni fogja az alkalmazottak által jelzett bérproblémákat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?