Szakszervezet: a romániai gyermekek több mint fele nem jár óvodába

A romániai gyermekek több mint fele nem jár óvodába - derül ki a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) hétfői közleményéből. 

"A Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet tanulmánya szerint Romániában két gyermek közül egy ki van téve a szegénység veszélyének, és ez a tény a neveltetésükben is tükröződik. A tanulmány szerint az 50 százalékot is meghaladja azoknak a gyermekeknek az aránya, akik nem járnak óvodába. Ezek riasztó számadatok, amelyeknek változtatásra kellene ösztönözniük az egész társadalmat" - olvasható az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben. 

A FSLI szerint az illetékes intézményeknek gondoskodniuk kellene arról, hogy a városi és a vidéki környezetben élő gyerekek egyaránt járjanak óvodába és iskolába, és hogy azonos körülményeket biztosítsanak számukra, kizárva a diszkrimináció vagy társadalmi kirekesztettség minden formáját. A szakszervezeti szövetség elnöke, Simion Hăncescu kifejtette, egy modern társadalomban megengedhetetlen, hogy a gyermekeknek a túlélésért kelljen küzdeniük. 

Az Eurostat hétfőn közzétett jelentéséből kiderül, hogy tavaly a romániai gyermekek 49,2 százaléka volt kitéve a szegénység és kirekesztettség veszélyének. Ez az arány az Európai Unióban mért átlag kétszerese, és az uniós tagállamok közül nálunk a legmagasabb. A szegénységnek és kirekesztettségnek legkevésbé Dániában (13,8%), Finnországban (14,7%), Szlovéniában (14,9%) és Csehországban (17,4%) vannak kitéve a gyermekek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?