325 transznemű személy lett gyilkosság áldozata az elmúlt évben

Az elmúlt évben 325 transznemű személy lett gyilkosság áldozata - derül ki a Transgender Europe szervezet Trans Murder Monitoring jelentéséből. November 20. a Transznemű Emlékezés Napja. 

"Az LMBTQ közösségek világszerte azért gyűlnek össze november 20-án, hogy megemlékezzenek azokról a transznemű személyekről, akik már nincsenek közöttünk. Az elmúlt 12 hónapban 325 transznemű személy lett gyilkosság áldozata, 30-cal többen, mint az előző évben. Idén a transzfóbia egyik áldozata Laura Ursaru, egy Romániai 27 éves transznemű nő, aki az olaszországi Rómában vesztette életét, amikor gyilkosa rájött nemi identitására. Laura két idős szülőt, 7 testvért és számtalan rokont hagyott maga után. Olaszországban a szexiparban dolgozott, mint több ezer romániai sorstársa. 2008-tól napjainkig 2609 meggyilkolt transznemű áldozatról tudunk: 69 százalékuk bevándorló volt, 62 százalékuk szexmunkásként dolgozott a TGEU – Transgender Europe szervezet Trans Murder Monitoring jelentése szerint" - olvasható az LMBTQ Erdélyben közleményében.

A szervezet információi szerint Laura az első román transznemű személy, aki gyűlöletből elkövetett gyilkosság áldozata lett. A hivatalos statisztikák azonban nem mutatják a teljes valóságot sem globális, sem országos szinten. "A jelentett esetek csak a jéghegy csúcsa, a többségüket fel sem jegyzik a transznemű személyek társadalmi marginalizáltsága miatt, illetve amiatt, hogy a rendfenntartó erők nem vezetnek részletes statisztikát a gyűlölet-bűncselekményekről – Romániában sem" - olvasható.

„A legsérülékenyebb valószínűleg a romániai transznemű közösség. Legtöbb esetben a családok elutasítanak bennünket, iskolában, utcán kigúnyolnak, diszkriminálnak a munkahelyen vagy annak keresése során. Az a nagyon kevés orvosi vagy jogi szakember, aki hajlandó segítséget nyújtani nekünk, olyan rendszerbe ütközik, amely nem tud a létezésünkről, vagy nem ismeri el. Az eljárások hiánya, a nemi identitás terén jól képzett orvosok, jogászok, pszichológusok hiánya is hozzájárul a megkülönböztető, visszaélő, tolakodó, rágalmazó viselkedésekhez. Amelyeknek tragikus következményei lehetnek – ahogy Laura esetében is történt. Ebben a közösségben a legnagyobb a gyűlölet-cselekmények áldozatainak a száma és az öngyilkosság aránya. A hatóságok pedig szemet hunynak” – nyilatkozta Patrick Brăila, az ACCEPT Egyesület transznemű személyek tevékenységeiért felelős koordinátora.

 „Az állam nem tisztel bennünket, a társadalom megvetéssel bánik velünk az előítéletek és téves információk alapján. Azt szeretnénk, ha egyenlő állampolgárokként kezelnének, jogokat szeretnénk irataink egyszerűbb megváltoztatásához, az igényeinket fedő egészségügyi biztosítást és azt, hogy a társadalom diszkrimináció nélkül tekintsen ránk. Ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy folyamatosan problémákba ütközünk a munkaerőpiacon vagy munkavállaláskor. Én is, mint sok más transznemű személy, az erőszakos cselekményeket a saját bőrömön tapasztaltam. Ez a durva valóság, amely így nem folytatható” – nyilatkozta Alexa Valianatos, a MozaiQ Egyesület tagja.

A transznemű közösség tagjainak jelentős része szeretné elérni a jogi és az orvosi tranzíciót is. Az orvosi tranzíció mindazokat az eljárásokat (hormonkezeléseket, sebészeti beavatkozásokat) foglalja magába, amelyek lehetővé teszik, hogy az adott személy kifejezze valós nemi identitását.

A román jogrendszerből hiányzik az az adminisztratív eljárás, amely biztosítaná a jogi tranzíciót: a transznemű ember személyazonosságának jogi elismerését, a személy szám (CNP) nemet jelölő kódjának megváltoztatását, a nem és a keresztnév megváltoztatását az anyakönyvi iratokban. Jelenleg a transz embereknek be kell perelniük a lakóhelyüknek megfelelő helyi tanácsot, és egy ügyésszel kell akár évekig pereskedniük, hogy bizonyítsák, kik is valójában. 

Kimaradt?