Ilyen lesz az időjárás a következő három hónapban

A következő három hónapban a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet és az átlagosnál több csapadék várható – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 2017 decembere és 2018 februárja közötti időszakra kiadott előrejelzésében.

Decemberben a hőmérsékleti középértékek megfelelnek a sokévi átlagnak (-0,8 fok), ennél valamivel alacsonyabbak lehetnek az ország középső és észak-keleti régiójában, ahol a csapadék mennyisége várhatóan meghaladja a sokévi átlagot (44,8 liter/négyzetméter), Máramarosban 92, Bánságban és Körös-vidéken 70 liter is hullhat.

Januárban is a hőmérsékleti középértékek megfelelnek majd a sokévi átlagnak (-2,1 fok). Ennél valamivel alacsonyabbak lehetnek az ország középső és északkeleti régiójában (-7 fok). A csapadék sokévi átlagmennyisége 33,6 liter/négyzetméter, ehhez képest Máramarosban 74, a Bánságban és a Körösök vidékén 54 literre lehet számítani.

A naptári tél utolsó hónapjában a hőmérsékleti középértékek szintén megfelelnek a sokévi átlagnak (-1 fok), ennél 1-2 fokkal lehet hidegebb Erdély területén. A csapadék sokévi átlagmennyisége 31,6 liter/négyzetméter, ennél valamivel több hull Erdélyben, Máramarosban 57, a Bánságban és a Körösök vidékén 50 liter hullhat.

A prognózisokat a readingi (Anglia) középtávú előjelzési központ állítja össze, 60 százalék az esélye, hogy helyesen jósolnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?