Vadászegyesületeket kérdeztünk: a hideg miatt nehezebb lesz kilőni a medvéket Hargita megyében

Hat medve kilövésére kapott engedélyt december 31-ig három Hargita megyei vadászegyesület, de eddig csak egyetlen nagyvadat terítettek le. A vadászok szerint most azzal a problémával kell szembenézniük, hogy az egyre nagyobb hidegek miatt elhúzódnak a medvék, ezért nehezebb a kártevőket beazonosítani és kilőni.

Megkerestük mindhárom vadászegyesületet, hogy mondják el, milyen fázisban tart a medvék beazonosítása, és mekkora az esély rá, hogy még idén sikerül kilőni a nagyvadakat.

Nem a pénzkereseti lehetőséget látják benne

A Csíkszeredai Horgász és Vadász Egyesület elnöke, Bencze István kérdésünkre elmondta, hogy egy Balánbányán és egy Csíkkarcfalván garázdálkodó medvére kaptak kilövési engedélyt. Előbbit már sikerült beazonosítani, fényképek is készültek a szarvasmarhákat elpusztító hím nemű, fekete nagyvadról. A vadászok most azt várják, hogy felbukkanjon a környéken.

A másik medve Csíkkarcfalva környékén garázdálkodott, azonban két állat közül még nem tudták biztosan beazonosítani azt, amelyik a károkat okozta. A vadász szerint ebben az esetben egy anyamedvéről van szó, amely már vagy elkergette maga mellől a bocsait, vagy kiöregedett, ezért nem lesznek már utódai.

„Mindenképpen úgy akarjuk a beavatkozást elvégezni, hogy azok a medvék essenek el, amelyek kárt okoztak. A vadőreink folyamatosan kint vannak, figyeljük a mozgásukat, a kártevő medvék rendszerint „felügyeletük” alatt tartják a területet, ahol korábban nagy zsákmányt szereztek” – mutatott rá Bencze István, aki azt is elmondta, hogy feltehetően jövő héten bocsátják áruba a kilövési engedélyt, amelyet a miniszteri rendelet, illetve a környezetvédelmi engedély is lehetővé tesz.

Bencze István felhívta a figyelmünket, hogy mivel külföldiek nem vásárolhatják meg a trófeát, alaptalan azzal vádolni a vadásztársaságokat, hogy csak a pénzkereseti lehetőség miatt harcolnak a medvék kilövési engedélyéért.  

Gyergyóban emberre támadó medve a célpont

Kalamár József Csaba, a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület részéről tájékoztatott, hogy egyetlen medve kilövésére kaptak engedélyt a Gyergyói-havasokban, a Marosfőtől északra található Fekete-rezben.

„Beazonosítottuk a kérdéses medvét, amelyik embert „tett a kórházba”. A gond az, hogy most már túl korán sötétedik, nehéz rátalálni, ezért még nem lőttük ki. Ugyanakkor egyre hidegebb van, és a medvék is kezdenek elhúzódni. Sajnálatos, hogy az engedélyek most érkeznek meg, nem akkor, amikor a támadások történnek” – számolt be a nehézségekről Kalamár József Csaba, aki szerint fennáll annak a lehetősége, hogy december 31-ig nem sikerül kilőni a kérdéses medvét, annak ellenére sem, hogy a vadőr és a vadászegyesület igazgatója sok időt töltenek a Fekete-rezben, hogy megtalálják az állatot.  

A zetelakiak egyet már kilőttek a háromból

A környezetvédelmi miniszter rendeletének életbe lépése óta egyetlen medvét lőttek ki Hargita megyében. Az állatot a Zetelaka és Társai Vadász és Horgász Társulat által megkapott engedély alapján terítették le november 10-én – közölte Benke József, a társulat elnöke. Az első kilőtt medve tizenegy juhot ölt meg legutóbb, és úgy sikerült elkapni, hogy az állat visszatért a zsákmányért, ahol a vadász már várt rá.

A másik két medvét is sikerült beazonosítani, de a vadászok ugyanazzal a kihívással néznek szembe, mint a gyergyóiak: nem találják a nagyvadakat, mivel azok kezdenek elhúzódni télire.

Amikor Benke Józseffel beszéltünk, éppen Bukarestből tartott hazafelé egy, a medvék kilövésével kapcsolatos nyílt vitáról, amelyen a vadásztársulatok, a megyei környezetvédelmi ügynökségek és a zöldek is részt vettek. Mint mondta, a felek egyetértettek abban, hogy „javítani kell ezen a helyzeten, felmerült az is, hogy a következő évtől visszaállítsák a kilövési kvótát” – tudtuk meg a zetelaki vadásztársulat elnökétől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?