Az adóügyi reform miatt tiltakoztak az APIA alkalmazottai

A január elsejétől életbe lépő új adóügyi jogszabályok hátrányosan érintik a Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) alkalmazottainak a többségét, ezért csütörtök délelőtt az ország minden megyei kirendeltségénél tiltakozó megmozdulásokat szervezetek az érintettek.

A munkát délelőtt 9 és 12 óra között felfüggesztették. A Hargita Megyei Mezőgazdasági, Intervenciós és Kifizetési Ügynökség alkalmazottai is kivonultak az épület elé, ahol transzparensekkel tudatták, hogy elégedetlenek az adóügyi reformmal, amelynek értelmében jelentős összegekkel csökkenhet a fizetésük. Ott jártunkkor néhány ember – aki a területalapú támogatásokkal kapcsolatos ügyeit intézte volna – az utcán várakozott a zárt kapuk előtt a déli nyitásig.

Lázár István, az alkalmazottak képviselője a Maszolnak a helyszínen elmondta, hogy nem értenek egyet, sőt tiltakoznak az ellen, hogy 2018. január elsejétől a csökken az alkalmazottak nettó jövedelme: a 2017/153-as törvény, illetve a 2017/79-es sürgősségi kormányrendelet alkalmazása miatt 600 és 2800 lej – annak függvényében, hogy ki milyen beosztásban és régiséggel dolgozik – közötti jövedelem-kieséssel számolhatnak.

A változás az alkalmazottak többségét érinti, de főként azokat, akik vezető beosztásban dolgoznak és hosszú évek munkatapasztalatával rendelkeznek. A Hargita megyei APIA-nak egyébként 82 alkalmazottja van, akik közül 76-an írták alá a támogatói jegyzéket.

„A területi struktúrákban dolgozó kollégák már tárgyaltak az APIA központi vezetőségével, megoldási javaslatokat tettek, de mindeddig nem sikerült dűlőre jutniuk. Az általuk megfogalmazott kérelemben az elsődleges szempont, hogy semmiképpen se csökkenjen az alkalmazottak nettó bére, másrészt szeretnénk, hogy a területi struktúrákban dolgozó kollégák nettójövedelmeit a központi struktúrában dolgozókéhoz igazítsák, figyelembe véve az elvégzett munka mennyiségét és annak összetettségét” – fejtette ki portálunknak Lázár István.  

Az APIA dolgozói elsősorban a 2017/79-es sürgősségi kormányrendelet miatt tiltakoznak, amely előírja, hogy a bérek hozzájárulásait ezentúl nem a munkáltatónak, hanem az alkalmazottnak kell befizetnie, és – annak ellenére, hogy az alapbérek növekednek a következő évtől – az alkalmazott számára jelentős jövedelem-kieséssel jár.

Lázár István hozzátette, hogy várakozásaik szerint csütörtökön vagy pénteken egyeztetés zajlik majd a központi struktúrákban dolgozó kollégákat képviselő szakszervezetek, a vezetőség és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői között.

„Annak függvényében, hogy milyen eredménye lesz a tárgyalásoknak, mi, a területi struktúrákban dolgozók döntünk arról, hogy milyen módon tiltakozunk tovább. Most éppen a kifizetések időszakában vagyunk, a kollégák eléggé leterheltek, mivel az ellenőrzések is július elsejétől tartanak” – tájékoztatott az alkalmazottak képviselője utalva arra, hogy az is megtörténhet akár, hogy leállnak a gazdáknak szánt támogatások utalásával. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?