Megakadályozták a magyar zászló felvonását Sepsiszentgyörgy központjában

Történelmi kiállítással emlékeztek szerda este a Sepsiszentgyörgy központjában levő Erzsébet-parkban arra, hogy 75 évvel ezelőtt, 1942. november 15-én avatták fel a székelyföldi városban az Országzászló emlékművet, amelynek központi zászlórúdján Magyarország zászlaja lobogott. A magyar lobogót nem húzhatták fel.

A szervező Magyar Polgári Párt (MPP) arra készült, hogy az egykori kőtalapzat kisebb méretű makettjének a zászlórúdjára az évfordulón is felvonják a magyar zászlót. A prefektus felszólítására azonban a szervezők végül elálltak a zászlófelvonástól. A csendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, ahol több száz sepsiszentgyörgyi polgár jelent meg a rendhagyó kiállítás megnyitóján. A kiállítás végül az egykori esemény felidézésére, a magyar és a székely himnusz eléneklésére és a magyar zászló meglobogtatására korlátozódott.

A szervezők az ünnepség idején több alkalommal egyeztettek a rendőrökkel. Amikor elérkezett a magyar zászló felvonásának időpontja, Kulcsár Terza József képviselő, az MPP Kovászna megyei elnöke és Bedő Zoltán közíró léptek elő, kezükben a lobogóval, és bejelentették, hogy az esemény elmarad.

„A hatalom nem engedi, hogy felhúzzuk a zászlót, terrorizmus vádjával fenyegettek minket” – közölték. A tömeg pfujolt, többen „Vesszen Trianon!-t” skandáltak, felhangzott néhány „Székelyföld nem Románia”, ám a résztvevők rövid idő alatt lecsendesítették egymást. Bancea Gábor református lelkész mondott áldást, majd a tömegből kilépett egy férfi, aki egy rúdon hozott székely zászló mellé feltűzte az országzászlót, a magyar és a székely himnusz alatt végig a magasba tartotta.

"Bukarestben is szóvá teszem"

Kulcsár Terza József a Maszolnak elmondta, a nap folyamán a prefektúra és a csendőrség átiratban szólította fel őt és Antal Árpád polgármestert, hogy fújják le a rendezvényt, különben irredentizmussal, terrorizmussal vádolják meg őket. „Úgy döntöttünk, nem hagyjuk, hogy kitépjék a zászlót a kezünkből” – jelentette ki.

A képviselő elmondta, a talapzat és a zászló csütörtöktől a Székely Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. Közölte, hogy Bukarestben is szóvá teszi az ügyet. „Elfogadhatatlan, hogy egy demokratikus államban nem lehet megszervezni egy megemlékezést. Nem ijedtünk meg, az autonómiaharcot folytatjuk”- szögezte le a politikus. 

Kimaradt?