A világ első 500 egyeteme között a kolozsvári BBTE

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem az egyetemi világrangsor 401–500. helyén szerepel a World Universities Ranking–Times Higher Education/WUR–THE legfrissebb brit egyetemi osztályozás alapján, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra – közölte csütörtökön a kolozsvári felsőoktatási intézmény.

Az osztályozás az élettudományok szakterületére vonatkozik, és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, valamint a Bukaresti Tudományegyetem az a két romániai felsőoktatási intézmény, amelyek szerepelnek a rangsorban.

2017 nyarán a BBTE országos szinten legelső, világviszonylatban pedig a 601–800. helyen szerepelt az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb listáján, a World Universities Ranking–Times Higher Education WUR–THE rangsorban. A Times Higher Education rangsor 801–1000. helyeire további négy romániai egyetem is bekerült (ábécé sorrendben): a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem, a Bukaresti Tudományegyetem, a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a Temesvári Nyugati Tudományegyetem.

„Ez az új rangsor egyfajta visszaigazolása a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem által felvállalt iránynak, amely tulajdonképpen a kutatásban és az oktatásban való kiválóságot célozza, a közösség szolgálatának és a hallgatókkal való kapcsolatnak a keretében, más szóval mindabban, amit az egyetem tesz. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ebben az évben ugyanezen rangsornak a 301–400. helyére sikerült bejutnunk az élettudományok szakterületen, és ez volt a legjobb helyezés Romániából, míg a globális osztályozásban szintén az első helyen vagyunk a romániai egyetemek közül, világviszonylatban pedig a 601–800. helyen” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

A World Universities Ranking–Times Higher Education WUR–THE összeállításakor az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával való viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?