MÚRE: etikai vétséget követett el a Transindex Váta-ügyben

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének becsületbírósága lejárató kampánynak minősíti a Váta Lórándot szexuális zaklatással vádoló írásokat, és felkéri a Transindex főszerkesztőjét, hogy nyilvánosan kérjen elnézést „az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt” színésztől. Az előzményekről itt olvashat részleteket.

Szerdán közzétett határozatában a MÚRE becsületbírósága megállapította: Kulcsár Árpád megsértette az újságírói etikát a november 5-én közölt Erdélyben nem merült fel senkinek a neve szexuális zaklatások kapcsán? Akkor íme egy történet című írásában.

A becsületbíróság szerint az újságírói etikát sérti a november 6-án névtelenül közölt, Újabb fejlemények Váta Lóránd-ügyben, és néhány fontos kérdés tisztázása című írás is. A határozat szerint ezek az írások látszólag a #MeToo-kampányhoz csatlakoznak, azonban valójában nem intézményes hatalmi visszaélésről szólnak, így lejárató kampánynak minősülnek.

A testület megállapította, hogy az írások szerzője vagy szerzői megsérti(k) a MÚRE Etikai kódexének több paragrafusát is. Többek között azt, hogy az újságíró „nem terjeszthet senkiről előítéletet szolgáló rágalmakat, ezek miatt senkit sem becsmérelhet”, „tiszteletben kell tartania az egyének jogát a magánélethez”, és „az érintett felek véleményét nyilvánosságra kell hoznia.”

Határozatában a becsületbíróság megállapította: Kulcsár Árpád szerzőként és a Transindex.ro főszerkesztőjeként is nyilvános bocsánatkéréssel tartozik „az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt félnek”.

Hivatalból indítottak vizsgálatot

A becsületbíróság elnöke, Ambrus Attila a Maszolnak elmondta, a testület hivatalból indított vizsgálatot ebben az ügyben, és tagjai egyöntetűen fogadták el a szerdán közzétett határozatot. Kérdésünkre hozzátette: ez az első eset, hogy a MÚRE hivatalból állást foglal egy etikai vétség ügyében.

„Nem lehet karba tett kézzel várni, hogy valaki panaszt nyújtson be, mert akár hónap telhetnek el, amíg ez valakinek eszébe jut. Úgy éreztük: amikor egy etikai vétségnek kellemetlen következményei lehetnek, érdemes megszólalni” – magyarázta.

Ambrus elmondta, a Transindex főszerkesztőjére nem szabhattak ki büntetést, mert Kulcsár Árpád nem tagja a MÚRE-nek, ezért csak arra tudták határozottan felkérni, hogy nyilvánosan kérjen elnézést az érintettől. „Ugyanakkor a közvélemény figyelmét felhívtuk arra, hogy etikai vétség történt, és mindenkinek a belátására bízzuk, hogyan kezeli az ügyet” – tette hozzá.

Kérdésünkre a becsületbíróság elnöke közölte: MÚRE-tag esetében az egyesületből való kizárás a legsúlyosabb szankció, ha etikai vétséget követ el.

Kapcsolódók

Kimaradt?