Szexuális zaklatással vádolják Váta Lórándot – megszólalt a sepsiszentgyörgyi színész

Rágalomnak és a szándékos befeketítésnek tekinti Váta Lóránd sepsiszentgyörgyi színész azokat „a hamis tényeken alapuló írásokat”, amelyekben szexuális zaklatással vádolták meg. A kolozsvári társulat tagja rágalmazási pert fontolgat a Transindex ellen – közölte kedden a Facebook-oldalán.

A kolozsvári portál az elmúlt napokban két olyan cikket közölt, amely szexuális zaklatóként állítja be Váta Lórándot. Az első a Transindex publicisztika rovatában jelent meg Erdélyben nem merült fel senkinek a neve szexuális zaklatások kapcsán? Akkor íme egy történet címmel, és Kulcsár Árpád jegyzi. Ebben a portál főszerkesztője azt állítja, hogy Váta Lóránd több alkalommal is szexuálisan közeledett az egyik – Szabi nevű – barátjához.

„Szabi és Váta sokszor találkoztak, együtt jártak szaladni reggelente, néha kocsmába is. Váta néha bepróbálkozott, fogdosta, de aztán, amikor Szabi leállította, mindig bocsánatot kért, és megígérte, hogy ilyen többé nem lesz, hogy ezt kontrollálni fogja” – olvasható a Transindexen. Kulcsár Árpád emellett egy személyes történetét is megosztotta az olvasókkal, amely szerinte ráerősít arra a gyanúra, hogy Váta Lóránd szexuálisan zaklatta a Szabi nevű barátját. A történet lényege, hogy a színész egy alkalommal felvitte a lakására a részeg fiút, aki utólag nem szívesesen beszélt arról, hogy mit történt azon az éjszakán.

A portál hétfőn újabb írást közölt Váta Lórándról, ezúttal szerző nélkül. Ebben a színészt egy volt lakótársa, Barta Máté vádolja szexuális zaklatással. „Több mint két éven keresztül lakótárs voltam Váta Lórival, egészen most szeptember elsejéig. Körülbelül fél év után kezdett el szexuálisan zaklatni, és amikor megfenyegettem, hogy feladom a rendőrségen, akkor írt egy panaszlevelet a lakástulajdonosnak, és kidobtak a lakásomból” – nyilatkozta a portálnak.

„Mire megy ki?"

A Transindex egyik írásában sem szólaltatta meg Váta Lórándot. A színész két napig nem lépett a nyilvánosság elé az ügy kapcsán, csupán annyit fűzött hozzá az első íráshoz a Transindexen egy Facebook-hozzászólásban, hogy meg fogok szólalni „a megfelelő pillanatban”, illetve közölte azt is, hogy nem zaklatta szexuálisan a Szabi nevű embert. Kedden azonban nagy terjedelmű Facebook-bejegyzésben válaszolt a vádakra, „Mire megye ki?” címmel.

Az első írásban foglaltakról kifejteti: a Szabi nevű fiúval közel két évig baráti viszonyban volt, ami eleve kizárja a zaklatás fogalmát. „Hogy lehetséges, hogy valaki folyamatosan eljár színházba a szexuális zaklatóját megnézni, majd előadás után együtt büféznek? A szexuális zaklatójával az ember kocogni jár? Kölcsönkéri a zaklatója biciklijét? Együtt jár a zaklatójával az ószerre vásárolni? Együtt járják a várost a zaklató autójában? Szexuális zaklatódtól mindennemű baráti tanácsadást kérsz, beleértve a szexuális tanácsot is, tanácsot a nőkkel való bánásmódról például? Esténként pizzázol és sörözöl a zaklatód társaságában?” – teszi fel sorra a kérdéseket.

A színész leszögezi: soha nem zaklatta szexuálisan a Szabi nevű fiút. Akkor sem, amikor részegen a lakásán aludt. „Azon az omimózus reggelen pihenten ébredt alsónadrágban a lakásomon, miután éjjel egyszer kivittem hányni a vécére és egyszer feltakarítottam a hányását az ágy mellől. Hálás volt, hogy barátilag segítettem rajta, kezet fogott, és ha jól emlékszem, körülbelül ezeket mondta: - Nagyon köszönöm. Igazán kedves tőled, hogy segítettél” – idézi fel a történteket Váta.

A színész tagadja azt is, hogy a volt lakótársát szexuálisan zaklatta. „A volt lakótárs elvesztette lakhatási jogát, mert megsértette a társbérlői szabályokat, amikor többek közt éjszakai bulikat szervezett a lakásban. Ezért most bosszút forral és hamis szexuális zaklatási vádat talál ki” – válaszol a vádakra.

Váta szerint mindként írás célja az volt, hogy őt a nyilvánosság előtt meghurcolják, a magánéletét kiteregessék, a személyét nyilvánosan lejárassák. „Határozottan kijelentem, hogy mindkét esetet rágalomnak és a szándékos befeketítésnek tekintem. A hamis tényeken alapuló írásokat közlő médiacsatornának ezért vállalnia kell a jogi következményeket” – zárul a Facebook-bejegyzése.

Kapcsolódók

Kimaradt?