Kolozsváron is utcára vonulnak az igazságügyi törvények módosítása miatt

Kolozsváron és Bukarestben is utcára vonulnak az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítása miatt. A tiltakozásra vasárnap este hat órától kerül sor Kolozsváron a Főtéren, a fővárosban a kormány székháza előtt.

Az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításának tervezetét kedden iktatták a parlamentben, a javaslatcsomagot sürgősségi eljárásban tárgyalják. A tiltakozók kifogásolják, hogy egyetlen alkalomra korlátoznák az államfő vétójogát az ügyészségi vezetők kinevezésénél. Az elnököt teljesen kiiktatnák a vádhatóságok vezetői leváltásának folyamatából. A legfőbb ügyészt, a korrupcióellenes (DNA) főügyészt vagy a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes  (DIICOT) főügyészt a bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) válthatná le az igazságügyi miniszter javaslatára. A tiltakozók szerint ezekkel a lépésekkel az ügyészséget ki akarják szolgáltatni a politikum érdekeinek.

A tüntetés felhívó szövege kitér arra a törvénytervezetre is, amely megtiltaná, hogy büntetett előéletű személy is indulhasson az államfőválasztásokon. A tervezetet a szenátus jogi bizottságában lévő RMDSZ-esek is leszavazták.  Császár Károly szenátor a Transindexnek elmondta: nem normális, hogy egy nem szándékos bűncselekményért elítélt személy ne lehessen államfőjelölt. „A törvénytervezet úgy szólt, hogy nem indulhat államelnöknek az, aki jogerősen el volt ítélve bármilyen bűncselekményért. Ezt lefordítva a gyakorlatra, ha valaki autóbalesetezik, elüt valakit, és ezt bűncselekményként kezelik, és elítélik – még ha felfüggesztve is – akkor ő sem indulhat államelnöknek” - fogalmazott a portálnak a szenátor.

A törvénytervezetet, amely megtiltaná a bűncselekmények elkövetéséért jogerősen elítélt személyek indulását az államfőválasztásokon, a szenátus jogi bizottságán kívül a közigazgatási bizottság is negatívan véleményezte. A plénum még nem döntött a kérdésben.

Mint arról már korábban beszámoltunk, múlt télen több héten át hatalmas tiltakozások voltak több városban a Büntetőtörvénykönyv módosítása miatt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?