Ilyen tételekre számíthatnak a kis- és nagyérettségizők 2018 nyarán

Szerdától elérhetők az oktatási tárca honlapján a nyolcadikosok országos felmérője, valamint az érettségi vizsga tételmintái. A tanulók a subiecte2018.edu.ro weboldalról tölthetik le ezeket. 

Az oktatásügyi minisztérium honlapjáról kicsemegéztük a magyar tételeket mind a nyolcadikosok, mint pedig a tizenkettedikesek esetében. A kisérettségizők ilyen típusú magyar tételre számíthatnak, amit ezzel a javítókulccsal osztályoznak. Az érettségizők a magyar szóbelin ilyen tételtípussal találkozhatnak, az írásbeliknél a reálosok ilyen, a humán tagozatosok pedig ilyen tételre számíthatnak. A javítókulcsok pedig a reálosoknál ez, a humánosoknál pedig ez lesz.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint az országos felmérő tételmintáit három követelmény alapján állították össze: érthető, precíz fogalmazás, közepes nehézségi szint és annak lehetősége, hogy 120 perc alatt megoldhatóak legyenek a tételek. 

Az érettségitétel-mintákat a vizsgaprogrammal összhangban állították össze, úgy, hogy ezek teljesen átfogják tananyagot. A tételek felépítése nem változott az előző éviekhez képest - mutat még rá a közlemény. 

A tanügyminisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ (CNEE) dolgozza ki a vizsgák tételsorait, a vizsgák és felmérők módszertanát

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?